La Unitat de Normalització Lingüística de la Diputació presenta demà dimarts, 25 d’octubre a les 19:30 en el Museu d’Etnologia, l’APP Poètica 2.0 “Estellés la veu d’un poble”, una aplicació que trasllada per primera vegada els versos de Vicent Andrés Estellés als mitjans digitals amb una antologia multimèdia, disponible per a iOS i Android, en la qual han participat actors i actrius valencians del cinema, teatre i televisió.
En l’acte intervindran el diputat de l’Àrea de Cultura, Xavier Rius, i la responsable de la Unitat de Normalització Lingüística de la institució, Immaculada Cerdà. María Albiñana i Sergio Caballero seran els encarregats de dirigir la presentació que combinarà projeccions audiovisuals amb la interpretació en directe de poemes de Vicent Andrés Estellés a càrrec d’alguns actors i actrius que han participat en el projecte. L’aplicació reuneix alguns dels poemes més famosos del poeta nascut a Burjassot i estan interpretats per Antonio Valero, Francesc Anyò, Jordi Ballester, Teresa Lozano, Marina Vinyals, Sergio Caballero, Blanca Beneito, Paco Alegre, Álvaro Báguena, Mamen García, Cristina Soler i Xavo Giménez. Els enregistraments s’han realitzat en diferents localitzacions de la província de València, com el Pati dels Sitges a Burjassot o en la Casa Museu Benlliure. Al costat dels videos, l’aplicació ofereix els textos complets de cada poema, així com una funcionalitat de lectura guiada, que marca cada vers en sincronia amb la interpretació en vídeo. Compta també amb una secció anomenada “En context” en la qual estan disponibles entrevistes a Marc Granell, poeta i traductor al castellà d’Estellés, i al catedràtic de Filologia Catalana Ferran Carbó, els quals aborden aspectes fonamentals de l’obra del poeta i la seua importància en les lletres valencianes.
Iniciativa Poètica 2.0
Poètica 2.0 és una iniciativa que té com a objectiu difondre la poesia a través de les noves tecnologies, creant una col·lecció d’aplicacions per a dispositius mòbils. D’aquesta manera, la poesia pot arribar tant als lectors habituals com a alumnes de primària i secundària, i és una bona eina per a l’aprenentatge de la llengua i per a acostar la literatura valenciana a estudiants d’altres països. Mar Gómiz i Ángel Salguero són els responsables d’aquest projecte, que es complementa amb la pàgina web de Poètica 2.0 on s’inclouen articles, notícies i esdeveniments relacionats amb la poesia. Entre els pròxims projectes de Poètica 2.0 que la Unitat de Normalització Lingüística vol impulsar, destaquen noves apps dedicades als poetes Ausiàs March i Maria Beneyto, que estaran disponibles en 2017.