El diputat de Medi Ambient, Josep Bort, ha intervingut en la ‘Trobada de ciutats per l’aigua pública’ el qual ha tingut lloc durant els dies d’ahir i hui i que té com a objectiu impulsar una xarxa de col·laboració entre ciutats en favor de la gestió pública de l’aigua.
Durant la seua ponència, “Apoyo de las instituciones supramunicipales a la gestión pública del agua”, el diputat Josep Bort ha assenyalat que “estem assistint a un clar canvi de tendència, cada vegada més estesa, cap a la remunicipalització de la gestió de l’aigua sota els principis de transparència, participació, rendició de comptes i sostenibilitat econòmica, social i mediambiental”. En aquest sentit, Bort ha subratllat que “des de les institucions públiques tenim un compromís amb la millora de les condicions de vida en els nostres municipis, la protecció del medi ambient, la mitigació del canvi climàtic i l’adaptació a les seues conseqüències, i la bona gestió del cicle integral de l’aigua és clau per a complir-ho”. Aquesta trobada pretén oferir un espai d’espai d’intercanvi d’experiències, iniciatives i propostes en favor de la gestió pública i participativa per a garantir un model eficient i un subministrament universal i sostenible. Com a representant de la Corporació, Josep Bort ha assenyalat que “les Diputacions o les institucions supramunicipals són ens que tenen grans possibilitats per a recolzar als municipis en la gestió del Cicle Integral de l’Aigua, ja que no solament poden oferir molts serveis sinó que a més tenen l’obligació de vetlar perquè els municipis compleixen les seues obligacions i assumir aquelles que les localitats no complisquen”. Encuentro de ciudades por el agua pública
Aquesta trobada reuneix a experts nacionals i internacionals, així com a organitzacions socials, ambientals, sindicals i polítiques que defensen la gestió pública. Com a clausura de les jornades, hui se celebra la taula “Ajuntaments per l’Aigua Pública”, en el qual participen els alcaldes de Madrid, Manuela Carmena; de Barcelona, Ada Colau; de València, Joan Ribó; de Saragossa, Pedro Santiesteve; de Córdoba, María Isabel Ambrosio; de Valladolid, Oscar Puente; de La Corunya, Xulio Ferreiro; de Terrassa, Jordi Ballart; de Santiago de Compostela, Martiño Noriega, i d’Arganda del Rei, Guillermo Hita que és, a més, president de la Federació de Municipis de Madrid. Les conclusions d’aquestes jornades s’arreplegaran en una Declaració Institucional d’alcaldes i alcaldesses. Així, durant la celebració d’aquesta trobada s’han abordat els reptes socials i financers de la gestió del cicle integral de l’aigua; la recuperació de la seua gestió pública, les seues fortaleses i febleses; les privatitzacions i la mobilització social; el model de gestió i la democràcia, i el dret humà a l’aigua, a més de plantejar-se la constitució de la Xarxa de Ciutats per l’Aigua Pública. A més, s’han estudiat les formes d’engegar estratègies compartides per a la col·laboració entre els governs locals i les organitzacions socials per a millorar el proveïment d’aquest ben universal.