La Mostra Internacional de Titelles de la Vall d’Albaida celebra aquest any el seua 32ena edició, un vegada més amb el suport de l’Àrea de Cultura de la Diputació de València. Del 10 al 13 de novembre, un total de 18 propostes nacionals i internacionals recorreran 19 municipis de la comarca, el que la converteix en l’edició més nombrosa i amb major participació.
El diputat de Cultura, Xavier Rius, ha assistit a la seu de la Mancomunitat de la Vall d’Albaida, situada a Ontinyent, a l’acte de presentació del programa d’activitats. Allà ha subratllat que “la singularitat d’aquesta mostra ajuda a la construcció identitària del nostre país”. També han intervingut en aquest acte el president de la Mancomunitat de la Vall d’Albaida, Vicent Gomar, el conseller de Cultura de la Mancomunitat, Frederic Vidal i la directora de la mostra, Ángeles González.
“Des de l’Àrea de Cultura apostem per la descentralització de la cultura més enllà de la ciutat de València, i per tant, la nostra implicació en un projecte tan singular i arrelat en tants pobles de la comarca de la Vall d’Albaida, és una cita ineludible”, ha indicat Xavier Rius.
La directora de la mostra, Ángeles González, ha explicat que “enguany la mostra combina propostes de companyies històriques amb propostes arriscades, per crear un programa interdisciplinar al qual s’incorporen el circ, la dansa i el teatre, entre d’altres. Les possibilitats expressives de les titelles són infinites”.
La mostra incorpora aquest any cinc noves poblacions i oferirà espectacles a Agullent, Aielo de Malferit, Albaida, Alfarrasí, Atzeneta d’Albaida, Castelló de Rugat, Benigànim, Bocairent, Fontanars dels Alforins, Montitxelvo, Montaverner, l’Olleria, Ontinyent, Otos, El Palomar, la Pobla del Duc, Quatretonda, Ràfol de Salem i Salem.
Des de la seua primera edició, el 1985, més de 170 companyies han desfilat per aquesta singular trobada, un dels referents europeus del particular món de les titelles. Es tracta d’un festival consolidat amb una gran acollida entre els assistents i un fort impacte internacional.
Premi honorífic al Betlem de Tirisiti
La Mostra de Titelles ha concedit aquest any un premi honorífic al Betlem de Tirisiti, reconeixent així la llarga tradició d’aquest espectacle, datat a finals del segle XIX, així com el seu valor històric i antropològic.
Les representacions del Betlem de Tirisiti es celebren a Alcoi des de fa més de cent anys i són hereves, potser quasi úniques, d’una llarga tradició mediterrània de teatres de titella, format menut i temàtica amb elements populars i religiosos.
Aquest espectacle de figures vivents reflecteix els costums locals protagonitzats per personatges tipificats.
La tècnica de les titelles són del tipus “de peu i vareta”, el que significa que els ninots, per dins d’unes guies practicades entre els diversos elements escènics. Els manipuladors, des de baix i a l’abric de les mirades del públic, realitzen els diferents moviments que doten d’agilitat a les titelles. Es tracta d’una manipulació característica, gairebé desapareguda a favor d’altres com el fil, el guant o el teatre negre, el que li dota d’un gran interès.