Un total de 17 veïns i veïnes de la ciutat d’Alzira han estat beneficiaris de les parcel·les comunitàries de l’Hort de Ros de la capital de la Ribera Alta. Els mateixos, han rebut les claus de mans del diputat de Medi Ambient, Josep Bort, l’alcalde d’Alzira, Diego Gómez, i el regidor d’Agricultura i Medi Ambient, Pep Carreres.
Durant l’acte de lliurament de les parcel·les comunitàries, Josep Bort ha recordat que el Programa d’Horts Socials Municipals impulsat per la Diputació de València «es va crear per la importància de la funció mediambiental dels horts urbans als municipis i en resposta a la demanda realitzada pels Ajuntaments que disposen de terrenys municipals i mostraren voluntat de posar horts socials a disposició dels ciutadans», ha explicat.
En aquest sentit, Josep Bort ha destacat que «des de l’Àrea de Medi Ambient apostem per la nova tipologia d’infraestructura verda i per això hem duplicat el pressupost del programa de 145.000 a 275.000 euros», ha indicat.
Per la seua part, l’alcalde d’Alzira, Diego Gómez, ha manifestat que aquest «constitueix el segon projecte d’horts comunitaris desenvolupat a la ciutat després del realitzat a l’Hort de Redal. Donada la bona acollida de la iniciativa i que s’està cobrint la demanda existent, la intenció de l’Ajuntament és consolidar el projecte i donar-li continuïtat», ha apuntat.
En el cas concret de les parcel·les comunitàries de l’Hort de Ros, el cost total del projecte ha ascendit a 17.298,28 euros, dels quals la Diputació de València ha subvencionat 13.261,18 euros.
Programa d’Horts Socials
Els horts socials són espais amb unes destacades funcions mediambientals i socials, permetent, entre altres aspectes, facilitar la producció d’aliments per a l’autoconsum, generar espais verds, millorar el paisatge, fomentar l’educació ambiental i participació ciutadana, promoure hàbits de vida saludables i respectar el medi ambient.
La Junta de Govern de la Diputació de València va aprovar amb data 15 de març de 2016 el Programa d’Horts Socials Municipals. Els principals requisits exigits als municipis per a accedir a aquestes ajudes són disposar de l’aprovació definitiva, i en vigor, d’un reglament o ordenança municipal que regule la gestió dels horts socials i la titularitat municipal dels terrenys destinats als horts.
Les ajudes de la convocatòria comprenen dues modalitats. Una primera orientada a actuacions que suposen una despesa corrent, ja siga de manteniment de les infraestructures, formació, i dinamització de l’hort social –tutorització d’usuaris o coordinació de tasques comunes, entre d’altres–, i una segona modalitat dirigida a actuacions que suposen una inversió, com ara tanca, construcció d’infraestructures i senyalització d’espais, entre d’altres.