L’Ajuntament d’Estivella aprofitarà enguany el Pla Provincial d’Obres i Serveis de la Diputació de València per a seguir avançant en el pla de millora de l’accessibilitat de la localitat, que busca, en paraules de l’alcalde, Rafael Mateu, « que tots els veïns puguen utilitzar sense problemes les instaŀlacions i els serveis municipals».

Els darrers anys, el consistori havia posat el focus en l’adaptació dels carrers del municipi rebaixant voreres i facilitant el trànsit a persones amb mobilitat reduïda i les que porten carrets o cadires de bebè. Una volta assolit açò, el primer edil explica que el següent objectiu era fer totalment accessible el centre cultural, un immoble construït fa vint-i-cinc anys, que alberga, entre altres, la llar del jubilat, la biblioteca municipal i una sala multiusos per a exposicions i conferències. Per a assolir aquest objectiu, ha sigut clau l’augment experimentat per les ajudes procedents de la Diputació de València amb els plans provincials, que han suposat per a Estivella passar de rebre fins al 2014 una mitjana de 42.000 euros a l’any a més de 160.000 euros el 2016, entre el PPOS i el Pla d’Inversions Financerament Sostenibles. Aquest increment notable ha possibilitat que l’Ajuntament destine enguany un total de 69.852,98 euros a desenvolupar la segona fase d’adaptació accessible del centre cultural, començada l’any passat amb la construcció d’una rampa per a evitar les escales d’entrada i accés a la planta baixa. L’actuació ara programada contempla l’adaptació dels lavabos de les plantes baixa i primera perquè els puguen utilitzar persones amb mobilitat reduïda, i la instaŀlació d’un ascensor a l’interior de l’edifici.

L’alcalde d’Estivella considera que aquesta inversió és especialment important, ja que actualment «l’única forma d’accedir a la biblioteca o a les conferències i exposicions que es programen en la sala multiusos és per les escales, i açò suposa una gran barrera per a alguns veïns, que podrem salvar amb l’ascensor».

La major dotació del PPOS per al 2016 permetrà a l’Ajuntament d’Estivella invertir enguany 18.752 euros en condicionar els vestuaris del camp de futbol municipal, on, com ha explicat l’alcalde, s’arreglaran les instaŀlacions elèctrica i de fontaneria i se substituiran les actuals portes de fusta per altres metàŀliques més segures.

Una volta adaptat el centre cultural, només quedarà pendent en matèria d’accessibilitat la reforma de l’Ajuntament. «A dia de hui —ha declarat Rafael Mateu—, l’atenció al públic es fa en la planta baixa, però els serveis tècnics, els despatxos de l’alcaldia i les regidories, i el saló d’actes estan en plantes superiors i tenen dificultats d’accés per a les persones amb mobilitat reduïda». No obstant això, la instaŀlació d’un ascensor requereix una actuació estructural complexa per raó de la configuració actual de l’edifici, per això l’alcalde ha reconegut que encara hauran d’esperar per a poder fer-la.