El Pla Provincial d’Obres i Serveis (PPOS) de la Diputació de València destina 1.974.556 euros als municipis de L’Horta Sud, que invertiran les ajudes en actuacions d’asfaltat i pavimentació dels seus carrers, de millora d’accessibilitat i eliminació de barreres arquitectòniques, i en la rehabilitació i adequació de les infraestructures municipals.
Per municipis, Albal rebrà 170.275 euros que invertirà en l’eliminació de barreres arquitectòniques, millores mediambientals i la renovació de la xarxa d’aigua potable en diferents carrers de municipi. A més, part d’aquesta partida es destinarà a la normalització d’elements de sanejament en el Poliesportiu Municipal Santa Ana. Alcàsser invertirà una ajuda de 151.806 euros en l’adquisició d’un elevador portador de fèretres per al cementeri, la substitució de la il·luminació en el parc L’Alter, l’adquisició i reforma local per a l’ampliació de serveis socials, la construcció d’un bany unisex accessible en el Parc de la Trobada i la reforma de l’escenari del centre cultural. En la mateixa línia, el PPOS deixarà 201.394 euros a Alfafar per a realitzar obres d’asfaltat i accessibilitat en carrers i avingudes del municipi i per a urbanitzar la zona verda del barri La Fila; i altres 178.632 euros a Benetússer que s’invertiran en l’adequació de pavimentació en el centre urbà i a l’entorn del mercat, i en la millora d’accessibilitat en l’avinguda Paiporta.
Beniparrell invertirà una ajuda de 104.320 euros en el condicionament del Camí del Barranco, en la connexió del centre de transformació, propietat de l’ajuntament, al poliesportiu i a la casa cultura, així com en la instal·lació de l’enllumenat públic en camí Barranco.
Altres 185.820 euros corresponen a Catarroja, les actuacions de la qual passen per rehabilitar els vestuaris en el camp de futbol Mundial 82 i reparar l’Escola d’Adults i el Taller d’Arts Plàstiques. Els 88.260 euros que el pla deixa en Lloc Nou de la Corona es dedicaran, per la seua banda, a equipar l’edifici de l’ajuntament, mobiliari de despatxos i llar del jubilat, així com a electrodomèstics, i a l’equipament de l’edifici Plaza Mayor 18, amb mobiliari per a biblioteca, audiovisuals i l’adequació d’instal·lació elèctrica. A més, destinarà part de la seua ajuda a rehabilitar el magatzem i pàrquing del carrer Font Baixa Pol. 14, mitjançant l’adequació de soleres, sostres, portes, instal·lació elèctrica i escomesa des del pàrquing, així com a rehabilitar la façana i el magatzem en l’edifici Plaza Mayor 18. Quant a la localitat de Massanassa, l’ajuda del PPOs de 153.547 euros s’invertirà en la construcció d’una zona de pic – nic en el poliesportiu municipal, la reparació del frontó del poliesportiu municipal i la urbanització de la Plaça Constitució i el Carrer Major. Paiporta, que rep 186.509 euros, realitzarà actuacions de reurbanització en els carrers Sant Roc, La Pau, Sant Francisco i el Carrer de la Penya. Per la seua banda, Sedaví comptarà amb 169.990 euros de la Diputació per a la reposició de la xarxa de clavegueram del carrer València i la realització d’obres en punts crítics de la xarxa general de sanejament. Finalment, els 180.284 euros que el PPOS injecta a Silla es destinaran a l’habilitació del local cívic social Parc de L’Alteró.
El doble d’ajudes que en 2015
El nou PPOS repartirà enguany 34 milions d’euros, el doble que en 2015, entre 261 municipis, 26 mancomunitats i tres entitats menors, la qual cosa suposa pràcticament la totalitat de la província.
Tots els municipis rebran una assignació major a la d’anys anteriors, en un pla que simplifica els tràmits burocràtics i incorpora criteris perquè la fórmula de repartiment siga més justa i transparent.
D’aquesta forma es compleix l’objectiu anunciat pel president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez, que en el ple d’investidura va avançar la voluntat de la nova Corporació de “concentrar més recursos en el PPOS i respectar l’autonomia dels alcaldes a l’hora de decidir les inversions que necessiten els seus municipis, posant fi a 20 anys d’arbitrarietat”. En la mateixa línia, la vicepresidenta de la Diputació, Mª Josep Amigó, va assegurar que la nova fórmula de repartiment de les ajudes “portarà el PPOS a tots els ajuntaments amb independència del seu color polític” Per la seua banda, el diputat de Cooperació Municipal, Emili Altur, va explicar com una de les novetats del Pla “el període ampli per a sol·licitar les ajudes i l’avançament del 85% dels diners amb l’adjudicació dels projectes”.
Criteris per a calcular les ajudes
A més del nombre d’habitants i la superfície, criteris que es mantenen, també s’han afegit el percentatge de desocupació en cada municipi, l’existència de nuclis històrics, el cost dels serveis, tant els obligatoris com els no obligatoris, i l’adhesió al Pacte d’Alcaldes. Gràcies a aquest últim criteri, el nombre de municipis valencians adherits al pacte de l’organisme europeu que lluita contra el canvi climàtic ha passat de 13 a 54, una xifra que s’espera augmente en els pròxims mesos. El nou Pla Provincial d’Obres i Serveis es va pactar amb tots els grups polítics amb representació en la Diputació de València i va ser aprovat en sessió plenària amb el vot a favor de tots els partits excepte del PP, que es va abstenir.