El diputat de Medi Ambient, Josep Bort, ha visitat els treballs de recuperació i rehabilitació de la muntanya de Santa Bàrbera al Puig de Santa Maria, acompanyat per l’alcaldessa d’aquest municipi, Luisa Salvador, i el regidor d’Agricultura i Medi Ambient, Vicent Porta. Són uns treballs emmarcats en el Programa d’Espais Degradats impulsat per la Diputació.

Josep Bort ha qualificat d’«exemplars» els treballs fets en la muntanya de Santa Bàrbera, «per raó de la cura amb què s’ha executat l’obra i la representativitat de l’entorn, de gran rellevància no només per a la gent del Puig de Santa Maria, sinó per a tota la comarca de l’Horta Nord» —ha dit. El diputat de Medi Ambient també ha explicat que, amb aquestes actuacions, «s’ha arreglat aquest entorn i s’ha revitalitzat el valor que atresora amb la incorporació d’espècies arbustives i arbòries autòctones pròpies de la mediterrània».

Josep Bort també ha emfatitzat que aquesta actuació s’emmarca en el Programa d’Espais Degradats impulsats per l’Àrea de Medi Ambient de la corporació provincial, «que tan bona acollida està tenint en els ajuntaments de les comarques de la província i al qual se sumen cada vegada més soŀlicituds per a poder fer aquest tipus de treballs, amb un import no excessivament elevat, però amb un ressò i un impacte social i mediambiental molt importants per al gaudi de la ciutadania» —ha indicat.

Per la seua banda, l’alcaldessa del Puig de Santa Maria, Luisa Salvador, ha explicat que el projecte executat amb el suport de la Diputació de València i la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural  «ha permés rehabilitar la muntanya de Santa Bàrbera, un enclavament emblemàtic de la localitat que es trobava en un estat avançat de degradació». Salvador ha agraït la implicació de les administracions públiques en el projecte i ha celebrat «la recuperació d’aquesta zona perquè puguen disfrutar d’ella tots els veïns i visitants del Puig de Santa Maria ».

Zona amb risc d’ensorrament i afectada pel Tomicus

La muntanya de Santa Bàrbera al Puig de Santa Maria és una parceŀla de titularitat municipal de 3,22 hectàrees enclavada en el casc urbà del municipi. La parceŀla es trobava en un estat de degradació avançat, i l’antiga casa del doctor López Trigo presentava un estat de ruïna evident amb perill d’ensorrament. La zona havia estat molt afectada per la massa arbòria dels voltants per raó d’una plaga d’insectes perforadors que afectaven els pinars (Tomicus destruens iOrthotomicus erosus), per això l’Ajuntament es veié obligat a intervindre esporgant i destruint els exemplars afectats.

Actualment, els treballs duts a terme han fet possible demolir la casa del doctor López Trigo, netejar la parceŀla, reparar els murs de gres roig, millorar l’accessibilitat mitjançant l’adequació dels senders de la muntanya, i abordar la restauració vegetal plantant espècies autòctones arbustives i arbòries.

El projecte ha comptat amb un pressupost de 44.624 euros, dels quals la Diputació de València ha aportat el 80% del total (35.670 euros), i l’Ajuntament, el 20% restant (8.925 euros).