El Pla Provincial d’Obres i Serveis (PPOS) de la Diputació de València ha destinat 2.275.000 euros als vint municipis de la comarca de La Costera, que invertiran les ajudes en actuacions de millora de l’enllumenat públic i de la xarxa de proveïment d’aigua, la pavimentació de carrers i la reforma i dotació d’equipament dels edificis municipals.
Per municipis, Barxeta ha rebut 90.725 euros que invertirà en l’adquisició i instal·lació de diferents elements, com els aparells d’aire condicionat en la casa de la cultura, la Llar del Jubilat i la Casa de la Música, la ubicació de contenidors enterrats en el carrer General Villaescusa, i la construcció d’una zona infantil en el parc del metge Miguel Català, així com la instal·lació d’una barana en la font de la plaça Vicente Zaldo i del paviment flexible en el CEIP Carles Salvados. A més, aquesta ajuda s’ha destinat a l’adequació de l’amfiteatre, el tancament frontal de paelleros en el parc Jose Sánchez Hernández, la rehabilitació exterior de l’antic pou del tossal i una actuació que permeta completar la primera fase de la preinstal·lació de braços en la façana per a l’enllumenat públic.  Altres 192.605 euros corresponen a Canals, les actuacions dels quals passen per la renovació de voreres del municipi així com de les instal·lacions d’aigua potable en el carrer de la Torreta, en el carrer Simó Duato i en el carrer Sant Fabian. Per la seua banda, el municipi de Cerdà destinarà 81.419 euros del PPOS al condicionament dels parcs de l’avinguda Carmen Moya i del Camí Reial de Madrid.

En la mateixa línia, el PPOS deixarà 82.941 euros a Estubeny per a l’habilitació del consultori mèdic en la biblioteca municipal i el reasfaltat dels carrers Diputació, Sant Antoni, Xàtiva i Sant Onofre; i altres 124.194 euros han anat al Genovés i s’invertiran en la reforma del pati interior de la guarderia municipal i la urbanització vial de la ronda Barri del Crist i la travessia Calvario.
La Granja de la Costera utilitzarà l’ajuda de 66.059 euros del PPOS per a adquirir bateries per al cementeri municipal, lluminàries leds per a l’enllumenat públic i mobiliari i equipament que instal·larà en el poliesportiu municipal. A més, destinarà l’ajuda a la rehabilitació i reforma del col·legi públic i a actuacions en l’avinguda Diputació com la reconstrucció de la rotonda, la reparació de la vorera i la instal·lació de lluminàries. Quant a la localitat de La Font de la Figuera, l’ajuda del PPOS, de 131.081 euros, s’invertirà en l’adequació de les pistes esportives, l’ampliació del cementeri municipal i la renovació de les instal·lacions urbanes en el carrer Sant Vicent. Per la seua banda, Llanera de Ranes utilitzarà els 112.096 euros per a la construcció de vestuaris en la zona esportiva i reformar els de la piscina municipal.  Les actuacions a la Llosa de Ranes, que rep 122.558 euros del pla, passen per completar la segona fase de la rehabilitació de l’antic escorxador municipal per a un centre juvenil, la renovació i millora de les instal·lacions de sanejament i aigua potable, i la pavimentació de les voreres del carrer Ramón Beneyto i de la glorieta. Llocnou de Fenollet utilitzarà els 94.983 euros del PPOS per a reparar la depuradora de la piscina municipal, reformar la guarderia i el consultori, millorar la xarxa de proveïment d’aigua en el carrer Sant Diego i Costera, i construir un mur en la ronda Oest.  Continuant amb els municipis de La Costera, L’Alcudia de Crespins invertirà 130.492 euros a adquirir material urbà i equipament per a la Casa de la Cultura i la sala Generalitat, millorar la cafeteria de la Llar del Jubilat, repavimentar les vials carrer Cor de Jesús, Madrid i Colón, així com la senyalització viària, l’adequació de la cuneta en l’avinguda València i l’avinguda Castilla, i l’eliminació de zona de graves en el CEIP la Senia, a més de l’execució del clos en diversos camins i carrers.

Els 169.639 euros que el pla deixa a Moixent es dedicaran, per la seua banda, a la reforma dels vestuaris i l’accessibilitat de la piscina municipal, la millora de pluvials en el sector Hortes Velles, la repavimentació de l’aparcament en l’avinguda Lepante, el condicionament del jardí Abadia i del situat en el carrer Antonio Gonzálbez Juliá, així com al condicionament paisatgístic del vessant del riu Canyoles. Montesa utilitzarà l’ajuda de 92.062 euros de la Diputació per a l’adequació i pavimentat del carrer Santa Ana i la reforma d’un immoble municipal per a la seua habilitació com a arxiu i museu municipal.
En el cas de Novetlé, l’ajuda del qual ascendeix a 88.009 euros del Pla provincial, es preveu la seua inversió íntegra en la reparació de la piscina i la reforma dels vestuaris del poliesportiu municipal. Per la seua banda, Rotglà i Corbera destinarà els 91.140 euros del PPOS a l’adquisició de lluminàries i accessoris per a l’enllumenat públic. I Torrella rep 77.298 euros que invertirà en la rehabilitació de la Casa de la Cultura, la renovació de l’enllumenat públic en el casc urbà, actuacions en diversos carrers del municipi i la renovació de vàlvules d’aigua potable.  Per la seua banda, Vallada aprofitarà el PPOS per a l’adequació paisatgística del riu Canyoles, l’habilitació de les aules en el col·legi públic Ramón Marí Soriano amb la finalitat d’incorporar el nivell educatiu de 2 a 3 anys, la reforma de l’escoleta infantil Nanos Petanos, l’adequació de les instal·lacions esportives municipals i la urbanització de diversos carrers. Per a tot açò comptarà amb un total de 138.701 euros de la Corporació provincial. Quant a Vallés, el consistori del municipi ha informat que els 72.164 euros es destinaran a la pavimentació i millora de la il·luminació en el bar municipal i en l’entrada a Vallés, l’adequació del vial Sant Joan Baptista i del clos de la Plaça Forn, l’adequació i millora del magatzem municipal i la construcció d’un aparcament i una pista poliesportiva. També s’invertirà en el subministrament i la instal·lació d’equips informàtics, de climatització i mobiliari per a la casa consistorial, i equipament per a la piscina municipal com tumbones, ombrel·les, cadires i taules metàl·liques. Finalment, el municipi realitzarà treballs d’intervenció puntual i reparació de l’enllumenat públic de la baixada de la piscina i de la zona de l’església, així com actuacions de millora en la instal·lació de reg del safareig, la baixada a la piscina, el parc municipal, l’avinguda de la Costera i la plaça de l’Ajuntament.

Finalment, la capital de La Costera, Xàtiva, a la qual corresponen 72.164 euros del PPOS, durà a terme la segona fase del Pla de sostenibilitat i infraestructures, que abasta la rehabilitació d’oficines, l’ampliació de l’accés al camp de futbol La Murta, l’adequació del centre social, la intervenció en la glorieta, la reforma d’habitatges propis i la reparació del cementeri. A més, portarà la inversió a jardins i voreres en la Torre de Lloris, a obres d’impermeabilització en el carrer Olímpic, a la remodelació, connexió i sanejament de l’antic calabós i del centre social de Sorio, la senyalització de l’accés a zones de Bixquert i la urbanització de la zona esportiva d’Annahuir.

El doble d’ajudes que en 2015

El nou PPOS repartirà enguany 34 milions d’euros, el doble que en 2015, entre 261 municipis, 26 mancomunitats i tres entitats menors, la qual cosa suposa pràcticament la totalitat de la província.

Tots els municipis rebran una assignació major a la d’anys anteriors, en un pla que simplifica els tràmits burocràtics i incorpora criteris perquè la fórmula de repartiment siga més justa i transparent.
D’aquesta forma es compleix l’objectiu anunciat pel president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez, que en el ple d’investidura va avançar la voluntat de la nova Corporació de “concentrar més recursos en el PPOS i respectar l’autonomia dels alcaldes a l’hora de decidir les inversions que necessiten els seus municipis, posant fi a 20 anys d’arbitrarietat”.  En la mateixa línia, la vicepresidenta de la Diputació, Mª Josep Amigó, va assegurar que la nova fórmula de repartiment de les ajudes “portarà el PPOS a tots els ajuntaments amb independència del seu color polític” Per la seua banda, el diputat de Cooperació Municipal, Emili Altur, va explicar com una de les novetats del Pla “el període ampli per a sol·licitar les ajudes i l’avançament del 85% dels diners amb l’adjudicació dels projectes”.