En una època d’auge creixent del turisme d’interior, cal desenvolupar infraestructures i recursos que permeten construir una oferta prou atractiva als ulls dels visitants. Açò ho saben bé en la comarca dels Serrans, els municipis dels quals estan centrant els seus esforços darrerament en potenciar els recursos naturals com a ferramenta de desenvolupament turístic amb plans ordenats que compten amb el suport total de la Diputació de València.
L’exemple més recent és la inclusió d’Aras de los Olmos, Chulilla i Villar del Arzobispo en el Pla d’Infraestructures Turístiques, amb el qual la institució provincial, invertirà 100.000 euros en el desenvolupament de tres projectes singulars en aquestes poblacions. Però no és l’únic exemple: el mes d’octubre passat, la Mancomunitat de l’Alt Túria, de la mateixa comarca, firmava un conveni amb València Turisme, organisme de la Diputació de València, i l’Agència Valenciana de Turisme, organisme autonòmic, per a desenvolupar un pla de competitivitat turística a tres anys, que suposarà una inversió global de 900.000 euros.
Mentres que aquest darrer servirà per a implementar un programa ordenat d’actuacions de promoció i difusió turística mancomunadament i crear nous recursos en fins a cinc municipis diferents, el Pla d’Infraestructures Turístiques, presentat aquest mes de desembre, planteja projectes concrets en els municipis d’Aras de los Olmos, Chulilla i Villar del Arzobispo destinats a ampliar la seua oferta turística local.
Centre d’interpretació de la natura a Aras de los Olmos

Així doncs, a Aras de los Olmos està previst desenvolupar un centre d’interpretació de la natura, en el qual es podran estudiar fins a quatre disciplines diferents: astronomia, botànica, arqueologia i paleontologia, i energies renovables. Com explica l’alcalde, Rafael Giménez, es tracta d’un projecte ambiciós, ja que implica construir un edifici completament nou i equipat amb tot el material i totes les ferramentes necessàries, el cost total del qual pot estar vora els 500.000 euros.
Giménez ha confirmat que l’Ajuntament ja ha adquirit els terrenys i comença ara la construcció de l’immoble, per al qual compta amb un finançament de 110.000 euros de l’IVACE, i que l’aportació de 50.000 euros de la Diputació de València s’utilitzarà per a dotar el futur planetari.
Museu Arqueològic a Villar del Arzobispo

A Villar del Arzobispo, la principal aposta en turisme per a enguany és l’acabament del Museu Arqueològic, que permetrà recopilar material dels tres jaciments que hi ha en el municipi, que pertanyen a tres èpoques diferents: el de La Seña, iberoromà; el del Puntal de Cambra, de l’Edat del Bronze, i el recentment descobert en la zona de la Hoya, que les excavacions del primer semestre del 2016 han datat en l’època romana.
El regidor de Cultura, Juan Palomar, ha avançat que el museu tindrà tres sales diferenciades i s’ubicarà en l’antic institut. L’objectiu és que la primera d’aquestes sales puga obrir-se abans del pròxim estiu, cosa per a la qual cal dur a terme unes obres d’adequació de les instal·lacions i adaptar els lavabos. L’obra va començar amb el taller d’ocupació d’enguany i podrà acabar-se gràcies a l’aportació de 25.000 euros que ha compromés ara la Diputació de València.
La mateixa quantitat, 25.000 euros, és la que rebrà el municipi de Chulilla per a adaptar uns quants recursos turístics del municipi a fi de millorar la seua competitivitat global.
1,5 milions d’euros d’inversió en vint-i-un municipis de la província

A més de la intervenció a Llíria, el Pla d’Infraestructures Turístiques 2016, elaborat per la Diputació de València en col·laboració amb l’Agència Valenciana de Turisme, inclou vint actuacions més en les comarques de la província, que suposen una inversió global d’1,5 milions d’euros. Es tracta d’acords subscrits entre el Patronat de Turisme de València, vint-i-un ajuntaments i l’Agència Valenciana de Turisme per a mamprendre nous projectes estratègics que «emanen del propi territori, ja que responen a demandes locals en aquest àmbit en benefici de la nostra competitivitat turística» —va explicar la diputada de Turisme, Pilar Moncho, durant la presentació del pla.
Per al president de la Diputació, Jorge Rodríguez, aquest pla és una mostra més que la col·laboració entre institucions permet «arribar a més persones i amb millors serveis», en aquest cas «potenciant el valor turístic de les comarques de la província, que moltes vegades es converteix en el motor que tira del nostre territori quan altres sectors es paralitzen a causa d’una mala conjuntura econòmica».