El president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez, i la vicepresidenta, Mª Josep Amigó, han visitat aquest dilluns amb l’alcalde de Paterna, Juan Antonio Sagredo, les instal·lacions en les quals se situarà el nou centre de dia i residència per a persones amb discapacitat intel·lectual del que disposarà el municipi de l’Horta Nord, gràcies a una inversió d’1,6 milions d’euros de la institució provincial.

La instal·lació constitueix una reivindicació històrica dels veïns i veïnes del municipi. Fa quasi 8 anys van començar les obres per a la seua construcció sota el paraigua d’ajudes del Pla Español per a l’Estímul de l’Economia i l’Ocupació, conegut també com a Pla E o Pla Zapatero, però el projecte va quedar inacabat, completant-se tan sol l’edificació d’un primer mòdul i del centre de dia, de manera que molts usuaris han hagut de desplaçar-se durant aquests anys fins a Xàtiva per a rebre aquest servei.

Rodríguez i Amigó han coincidit a l’hora de destacar “l’aposta decidida de la Diputació per les polítiques socials i l’atenció directa a les persones”, la qual cosa es posa de manifest amb la inversió directa en aquest centre social de Paterna, que disposarà de 40 noves places per a persones amb discapacitat intel·lectual. L’actuació de la institució provincial permetrà finalitzar una infraestructura que va quedar en l’aire en 2010, quan es van parar les obres que s’havien iniciat un any abans.

“D’aquesta forma desbloquegem set anys després una infraestructura social de summa importància per a Paterna, com abans ho vam fer amb un altre tipus d’infraestructures importants per a la comunicació entre municipis, com els ponts de Beniarjó i el del riu Micena a Otos, que portaven pendents quasi una dècada”, ha recordat Rodríguez.

Aquesta és una de les quatre actuacions que la Corporació engegarà enguany en matèria de centres socials, en un programa amb una dotació de 5,6 milions d’euros que també inclou un centre de recepció de xiquetes i xiquets a Llíria, la finalització de la tercera fase de la residència i centre de dia especialitzat en salut mental a Sueca i el centre de dia i d’integració i rehabilitació de Carcaixent.

Més de 4 milions d’inversions

El president, Jorge Rodríguez, ha destacat a més la inversió de 2.750.000 euros a Paterna al llarg de 2016, via pla d’Inversions Sostenibles i pla d’Obres i Serveis, que “ha permès realitzar actuacions importants en matèria d’asfaltat de carrers, sanejament i equipament esportiu i educatiu, millores que en tots els casos acaben repercutint directament en les persones”.

A més, “la Diputació ha ajudat a l’Ajuntament de Paterna a convertir el centre cívic en centre de salut i ara va a habilitar aquestes noves places en un centre social per a persones amb discapacitat intel·lectual, una infraestructura molt demandada a Paterna i a la qual donem resposta mostrant que els ajustos pressupostaris no han fet mossa en el capítol d’inversions socials, amb noves línies per al manteniment de col·legis i creació de centres socials com aquest de Paterna”, ha afegit el president.

Per la seua banda, la vicepresidenta de la Corporació provincial, Mª Josep Amigó, ha destacat que “és una llàstima que infraestructures fetes des de fa 10 anys no s’hagen pogut posar en marxa, per la qual cosa ha resultat fonamental la col·laboració entre institucions per a fer possible aquesta inversió que feia moltíssima falta, no solament a Paterna sinó a tot el seu entorn, amb municipis com Quart i Manises”. “Sempre hem tingut molt clar que volíem acostar-nos als municipis per a saber de primera mà quins són les seues necessitats i veure on s’inverteixen els fons de la institució provincial, perquè res ens fa més felices que veure que amb aquesta inversió es millora la qualitat de vida de les persones”, ha afegit Amigó.

Juan Antonio Sagredo, alcalde de Paterna, ha valorat l’esforç realitzat per la institució provincial, destacant que “en aquest últim any i mig hem rebut més ajuda de la Diputació que en les anteriors quatre legislatures”. El regidor del municipi ha posat en valor la cooperació entre administracions per a fer realitat “un projecte tan important com és la residència per a persones amb discapacitat”. Així mateix, Sagredo ha destacat que fins que les obres de la residència estiguen finalitzades es donarà ús a les instal·lacions ja existents com a centre de dia.

Reunió amb el teixit social de Paterna

En el full de ruta marcat per Jorge Rodríguez de reunir-se amb el teixit social dels municipis, iniciada a la fi del passat any en la visita a Moncada, el president i la vicepresidenta de la Corporació provincial han mantingut aquest dilluns una trobada amb membres del Patronat Intermunicipal Francisco Esteve, que han agraït que el projecte vaja endavant, però sense oblidar, segons la seua presidenta, Marian Ferrús, “l’esperança dipositada per moltes famílies en el projecte”. Així mateix, Ferrús ha demandat que les obres es duguen a terme amb celeritat, perquè “la residència fa molta falta”.

En la visita també ha estat present la diputada de Benestar Social, Mercedes Berenguer, qui ha recordat que la Corporació provincial col·laborarà en el projecte aportant el finançament per a la seua realització. Precisament l’àrea que dirigeix Mercedes Berenguer gestionarà els fons de la Diputació per a les 4 actuacions que la Corporació engegarà enguany en relació amb centres socials.