Amb motiu de la celebració imminent de la festa de les Falles, el Museu Valencià d’Etnologia, dependent de la Diputació de València, ha organitzat una sèrie de visites guiades gratuïtes a l’exposició temporal «Inventant la tradició. Indumentària i Identitat» a càrrec del comissari de la mostra, Xavier Raussell.

Les visites començaran el 9 de març i s’estendran fins a divendres 17 de març, i se’n faran dos al dia: una a les 12 h i una altra a les 17:30 hores. Diumenge 12 de març, només es farà la visita guiada de la vesprada, i, dilluns 14 de març, el museu romandrà tancat.

La mostra «Inventant la tradició. Indumentària i identitat» ofereix una reflexió sobre la moda i la indumentària tradicional valenciana en un recorregut cronològic que comença el segle XIX i acaba en la dècada dels vuitanta del segle passat. S’hi mostren conjunts i peces de moda internacional, indumentària popular i festiva, i objectes i documents que ajuden a comprendre la conformació d’una de les icones més significatives de la cultura valenciana.

Per a fer la reserva i participar en aquestes visites guiades, restringides a grups d’un màxim de 25 persones, cal remetre un correu electrònic a l’adreça [email protected] o telefonar al 96 388 35 78 i indicar el nombre de persones a participar. També es pot fer la visita sense inscriure’s si queden places disponibles.

Passarel·la de conjunts de roba

La mostra exhibeix un conjunt de 180 peces i conjunts de roba, algunes d’elles restaurades, acompanyades per un centenar d’objectes entre obra gràfica, ceràmica, retalls de premsa i complements. Els conjunts s’han extret de l’important fons tèxtil que atresora el Museu Valencià d’Etnologia, que darrerament s’ha nodrit d’aportacions destacades gràcies a la col·lecció històrica de Casa Insa i el fons d’Elio Puig–Vilaplana fins arribar en l’actualitat a les 14.000 peces d’indumentària.

«Inventant la tradició. Indumentària i identitat» repara en com sorgeix la idea de la identitat valenciana, simbolitzada en unes peces de vestir que pretenen ser representatives de la nostra essència, les connexions existents entre el moment socioeconòmic i polític i la creació i l’evolució d’aquestes, la influència dels corrents internacionals i l’existència d’unes modes populars que evolucionen i s’adapten als nous usos dels valencians.

Es mostren peces pròpies del període romàntic (moment d’ascens de la burgesia i naixement de les classes obreres), dels Jocs Florals i la Renaixença, de la creació de les imatges idíl·liques de la vida en la fèrtil horta de València, del gloriós passat velluter de la ciutat, de la revolució dels transports i la comunicació, de l’aparició de la societat de masses, de corsets i panxells, de les milicianes i els Coros y Danzas de la Sección Femenina, de falleres majors i vestits de panderola, de toreros i de la moda a l’antiga o del segle XVIII, entre d’altres.