El Museu de Prehistòria de València, dependent de la Diputació de València, ha organitzat tot un seguit d’activitats per commemorar el Dia Internacional de la Dona, entre les que destaca una iniciativa que permet reflexionar envers el paper de la dona durant la Prehistòria; una jornada d’edició en la Viquipèdia orientada a millorar la presència de les dones arqueòlogues en aquesta popular enciclopèdia online, així com la inauguració d’exposicions itinerants produïdes pel mateix centre museístic.

Per a la jornada del dimecres, 8 de març, el Museu de Prehistòria ha programat l’activitat Jo Jane, tu Tarzan, amb la que pretén reflexionar envers els coneixements que aporta l’arqueologia sobre el paper que desenvolupava la dona durant la Prehistòria. Per això, es proposa un joc on els visitants hauran de classificar una sèrie de rèpliques en dos grups –Jane o Tarzan– a partir de la següent consigna: Quins objectes relaciones amb activitats femenines i quins amb masculines? A continuació, es veuran les peces originals i la visita finalitzarà amb diferents comentaris sobre la visió que tenim actualment dels objectes del passat i quin són els límits de la interpretació arqueològica.

Ja per al dijous, 9 de març, la Biblioteca del Museu de Prehistòria de València participa, juntament amb la Universitat de València, la Universidad de Jaén i el Museo Arqueológico Nacional, el bloc “Arqueólogas e historiadoras” i Amical Wikimedia, en una jornada d’edició en la Viquipèdia orientada a incorporar i millorar tant la presència de biografies de dones arqueòlogues, com de jaciments relacionats amb elles en la popular enciclopèdia online.

Aquesta iniciativa, sota el títol Dones i arqueologia, es desenvoluparà a tres ciutats diferents: València, Jaén i Madrid, en diferents jornades durant aquesta segona setmana del mes de març.

L’objectiu de l’activitat és millorar la cobertura que ostenten les dones de la Viquipèdia en l’àmbit de l’Arqueologia i la Prehistòria i fer-les més visibles, a més d’incrementar les contribucions femenines en aquesta enciclopèdia online. Per a abastar aquest objectiu, s’ha optat per una jornada lúdica dedicada a l’edició i millora dels continguts, seleccionant en primer lloc, dones vinculades al Museu de Prehistòria, així com jaciments arqueològics relacionats amb les mateixes.

Durant la celebració d’aquesta jornada, des d’Amical Wikimedia explicaran el funcionament d’aquesta gran enciclopèdia i donaran suport a l’activitat durant tota la Jornada. En aquest ‘viquiprojecte’ podrà participar tota aquella persona que desitge contribuir a ampliar, crear i millorar les biografies de dones arqueòlogues i posar-les a l’abast d’arreu del món. Els interessats podran inscriure’s a l’adreça web https://www.wikimedia.es/inscripcion/arqueologas i portar el seu ordinador.

Arqueologia de gènere

D’altra banda, la gran quantitat de volums existents, l’actualitat i la importància de l’arqueologia de gènere ha fet que la Biblioteca del Museu de Prehistòria li haja atorgat una nova matèria de classificació. Sota aquesta denominació s’inclou tant l’arqueologia de gènere com l’arqueologia de les dones, l’arqueologia feminista, o l’arqueologia queer, entre d’altres.

Les activitats programades pel museu de la Diputació de València per commemorar el Dia Internacional de la Dona es completaran amb la inauguració, el mateix dijous, de la mostra «Les Dones en la Prehistòria» a Quart de Poblet.Aquesta exposició constitueix el muntatge número 67 des de l’inici de la intinerància l’any 2006. Des d’aleshores, més de  130.000 persones l’han visitada durant els 11 anys que porta viatjant per diferents municipis de les comarques de València.