Els efectius del Consorci Provincial de Bombers de València han començat en la jornada de hui la supervisió de més de 520 monuments fallers per a planificar el dispositiu de la Nit de la Cremà.

Els caps de parc són els encarregats de la supervisió, després d’haver revisat les 521 fitxes d’avaluació de risc de cada monument que hi han sol·licitat les comissions falleres dels 80 municipis de les comarques de València.

El president del Consorci Provincial de Bombers, Josep Bort, ha afirmat que la d’enguany «serà una ‘cremà’ molt segura, en la que des del cos de bombers es treballa per a garantir la seguretat de tota la ciutadania que participa en la festa», ha indicat Bort. El també diputat de Medi Ambient ha explicat que el Consorci Provincial de Bombers «es troba bolcat en el preparatiu dels actes de la programació fallera que comporten un major risc, no només la nit de la cremà».

Josep Bort ha assenyalat que per articular aquest dispositiu «s’ha mobilitzat al 90% dels efectius de bombers i s’han sol·licitat mitjans addicionals als consorcis provincials d’Alacant i Castelló, la implicació de les brigades d’emergència, els Bombers Forestals de la Generalitat i, fins i tot, dotacions de l’Exèrcit». No obstant, Bort ha animat a les falleres i fallers «a gaudir de les seues festes en un entorn de precaució», ha apuntat.

La fitxa d’avaluació de risc especifica les condicions de l’entorn del monument, materials, grandària, la distància respecte a les façanes i la proximitat d’hidrants. Informació amb la qual els caps de parc i els responsables del dispositiu especial han classificat el risc dels monuments en cinc nivells: molt baix, baix, mitjà, alt i molt alt.

Des del passat any, el format digital de les citades fitxes s’ompli des de la Secció de Prevenció del Consorci, en col·laboració amb els Ajuntaments en tasques preventives i culturals. Això ha permès elaborar una base de dades amb la qual s’han agilitzat els procediments per poder prevenir amb antelació el dispositiu.

Les falles de risc baix o molt baix no requeriran l’assistència dels bombers. Seran efectius de protecció civil i membres de les comissions falleres els encarregats de supervisar el procés de la ‘cremà’.

De fet, els mateixos bombers han portat a terme diferents cursos formatius per a tots dos col·lectius, amb xerrades teòriques i pràctiques de com actuar durant el procés de l’encesa de les falles i supervisar el mobiliari urbà, com façanes, fanals o altres.

El Consorci Provincial de Bombers de València (CPBV) preveu mobilitzar un dispositiu especial de 138 vehicles i 440 efectius per donar cobertura als municipis de les comarques de València que compten amb monuments fallers. A més, tindrà el suport dels Bombers Forestals de la Generalitat Valenciana de les tres províncies, Unitats de les Brigades Forestals de Divalterra i del SEPEI d’Albacete.