La Diputació de València i la Federació d’Associacions de Solidaritat amb el Poble Sahrauí del País Valencià (FASPS-PV) treballen de forma conjunta per a la posada en marxa i desenvolupament d’una nova edició del programa Vacances en Pau 2017. Un projecte  d’Acolliment Familiar Temporal dirigit a xiquetes i xiquets que viuen als campaments de refugiats sahrauís del Tindouf, en el desert d’Algèria, i que travessen per situacions de dificultat social o que requereixen d’un tractament mèdic que no poden rebre al seu territoris d’origen.

Per a impulsar aquest projecte el diputat de Cooperació Municipal, Emili Altur, ha mantingut una reunió de treball amb Dolors Claramunt i Laura Muñoz, presidenta i tècnica de la FASPS-PV, respectivament. La trobada ha servit per abordar les qüestions tècniques del programa i establir possibles vies de col·laboració, a més de donar compte de les activitats que realitza aquesta ONG en l’àmbit de la cooperació amb el poble sahrauí.

El programa Vacances en Pau, organitzat a través de les Associacions de Solidaritat amb el Poble Sahrauí radicades a les diferents localitats, permet l’acolliment d’uns 150 menors sahrauís durant els mesos d’estiu arreu del territori de la Comunitat Valenciana, i en especial, a les comarques de València. La primera experiència d’aquesta iniciativa es remunta a l’any 1996, quan la FASPS-PV implementà per primera vegada el programa per tal de donar resposta a la demanda, cada vegada major, de famílies valencianes que mostraven interés en poder acollir els xiquets i les xiquetes. Una experiència que s’ha repetit amb els menors sahrauís residents als Campaments de Refugiats del Tindouf al llarg de tots aquests darrers anys.

Emili Altur ha mostrat «la predisposició de la corporació provincial en poder col·laborar en aquest projecte», que ha especificat té com a objectius «oferir un període de descans i desenvolupament personal als xiquets i xiquetes sahrauís durant el cicle vacacional, potenciar el principi d’interculturalitat entre les comunitats sahrauí-valenciana, promoure en la societat valenciana els valors de tolerància i solidaritat facilitant així la convivència i integració, a més de proporcionar a tots els xiquets i xiquetes sahrauís una assistència sanitària especialitzada de la que no disposen als campaments de refugiats seguint el mandat de la “Declaració Universal dels Drets de la Infància», ha explicat el diputat.

Des de la FASPS-PV han incidit en que més enllà de les atencions que reben els xiquets i xiquetes participants en el programa, el projecte afavoreix que les famílies d’acollida valencianes agafen consciència de les dificultats que pateixen els menors sahrauís als Campaments de Refugiats.

FASPS-PV

La Federació d’Associacions de Solidaritat amb el Poble Sahrauí del País Valencià (FASPS-PV) és una ONG fundada l’any 1996. Està integrada per un total de 21 associacions que acrediten entre els seus objectius prioritaris la solidaritat amb la població sahrauí.

La finalitat de FASPS-PV des dels seus inicis en 1994 és doble. D’una banda, actua per millorar les condicions de vida tant dels refugiats sahrauís com de la població resident en el Sàhara Occidental ocupat pel Marroc. I d’altra, promoure i coordinar el treball en xarxa de les seues associacions en campanyes i actuacions conjuntes.

Entre els diferents programes desenvolupats, destaca Vacances en Pau, el qual s’insereix dintre del marc dels Programes Humanitaris d’Estància Temporal de xiquets i xiquetes estrangers en la Comunitat Valenciana, que ha permèsrealitzar un important i altruista treball afavorint l’arribada, acolliment, estància i retorn de xiquets i xiquetes sahrauís al nostre territori. Un projecte per al qual des de la FASPS-PV també s’ha sol·licitat el suport de la Diputació de València per al present exercici 2017.

Altre programa desenvolupat pel col·lectiu ha estat la Caravana per la Pau, una campanya anual destinada a pal·liar les necessitats bàsiques de prop de 200.000 persones, en la seua majoria ancians, xiquets i dones distribuïdes en cinc wilayes, que reben el nom d’altres tantes ciutats sahrauís: Dajla, Smara, Auserd, l’Aaiun i Bojador.

Des d’aquesta ONG també s’ha portat a terme diferents projectes de cooperació i ajuda humanitària.