Més de 120 tècnics, gestors culturals, professionals i estudiants d’arreu de la Comunitat Valenciana han abordat en la Casa de la Cultura dePotries (la Safor) el paper adquirit pel patrimoni cultural al llarg dels darrers anys com a element fonamental en el desenvolupament territorial. Un fòrum que ha tingut lloc en el marc de les VI Jornades de Museus Locals. Patrimoni i desenvolupament local: els museus en l’activació territorial, impulsades pel Museu Valencià d’Etnologia, dependent de l’Àrea de Cultura de la Diputació de València.
La cita ha comptat amb la participació del diputat de Cultura, Xavier Rius, qui ha incidit en que aquestes jornades «van més enllà d’una simple coordinació i han esdevingut un anàlisi i reflexió envers les problemàtiques a les que s’enfronten els museus locals per poder millorar el seu funcionament i potenciar les activitats que desenvolupen». Així mateix, Rius ha qualificat la iniciativa de «gran èxit» ja que s’ha aconseguit «duplicar la presència de gestors culturals de la demarcació de València respecte la passada edició», pel que ha augurat que atesos aquesta «gran resposta, treballarem per potenciar l’activitat al llarg de les successives edicions», ha remarcat.
Per la seua part, Francesc Tamarit, director del Museu Valencià d’Etnologia, ha destacat que «l’elevada participació registrada en aquestes jornades posa de manifest que des del museu estem realitzant un important treball al territori valencià». Tamarit ha subratllat que «la nostra tasca fonamental està en ajudar aquells Ajuntaments que compten amb museus etnològics, però no disposen dels recursos suficients per al seu manteniment i dinamització». El director del centre expositiu s’ha confessat «molt content de la qualitat dels ponents participants en la present edició de les jornades sobre museologia local», alhora que s’ha mostrat convençut de «poder obtenir unes conclusions satisfactòries acord a les necessitats i inquietuds acreditades per cadascun dels centres expositius».
L’alcaldessa de Potries, Assumpta Domínguez, ha considerat que el fet que l’Àrea de Cultura «haja fixat la seua mirada en el nostre municipi i en els projectes en els quals portem treballant durant molts anys –la ruta de l’aigua, la trama urbana, l’ermita o el Museu-Cassoleria d’Àngel Domínguez– ens ompli de goig i satisfacció, perquè ens permet posar a l’abast de tothom els resultats de tots aquests esforços realitzats». L’alcaldessa d’aquesta localitat de la Safor ha ressaltat que a nivell municipal «resulta fonamental que tècnics i gestors culturals ens ajuden a projectar el treball de recuperació del patrimoni», molt especialment «si considerem la cultura com un element dinamitzador amb capacitat de generar riquesa i retorn econòmic», ha indicat.
Durant la celebració d’aquestes jornades s’ha abordat el paper del patrimoni cultural com a element fonamental en el desenvolupament territorial. Aquest patrimoni, a més de contribuir a la millora de la imatge del territori i de propiciar atractius amb què singularitzar els municipis, també ha propiciat abastar consensos ciutadans que permeten cohesionar les societats en què s’ubiquen.
La jornada, organitzada de forma conjunta pel Museu Valencià d’Etnologia, el Servei de Formació de la Diputació de València i l’Ajuntament de Potries, ha analitzat els aspectes teòrics i els casos pràctics de la relació entre el patrimoni i el desenvolupament, així com el paper que els museus juguen en aquesta relació.
Unes reflexions articulades al voltant de quatre sessions. La primera relativa a Els museus locals i els reptes de la crisi econòmica. La situació a Catalunya i a l’Occitània francesa, queha estat impartida per Fabien Van Geert, professor associat del departament d’antropologia social de la Universitat de Barcelona i del UFR Arts & Média de la Université Paris 3-Sorbonne Nouvelle, a més de membre del grup d’investigació “El Patrimonio Cultural y Natural en Tiempos de Crisis. Retos, Adaptaciones y Estrategias en Contextos Locales” del Ministeri d’Economia i Competitivitat.
Posteriorment ha tingut lloc una conferència al voltant deLa doble dimensió del patrimoni cultural en l’impulso de processos de desenvolupament territoriala càrrec d’Elías Zamora Acosta, professor d’antropologia social de la Universidad de Sevilla i membre del grup d’investigació Cultura, Ecología y Desarrollo de Pequeños Territorios, del mateix centre universitari sevillà.
També s’ha abordat El patrimoni viu de Potries com a dinamitzador socioeconòmic, en una conferència que ha comptat amb la participació de Damià Oliver Peiró, llicenciat en Economia Regional i Urbana i regidor de Planificació Territorial i Urbana de l’Ajuntament de Potries.
I les jornades han conclòs amb la Presentació del Museu-Cassoleria d’Ángel Domínguez, efectuada a càrrec d’Albert Vázquez Blanco, professor d’història de l’art i disseny de l’Escola d’Art i Superior de Disseny d’Alcoi i corredactor del Projecte Museogràfic de Potries.
Aquestes jornades constitueixen la sisena edició d’un projecte formatiu encetat l’any 2012, que forma part de les accions recollides en el marc de la Xarxa de Museus Etnològics i coordinada pel mateix Museu Valencià d’Etnologia.
Una iniciativa formativa que persegueix el tractament de temàtiques que milloren la gestió dels museus locals mitjançant l’aportació d’especialistes; així com propiciar un marc de comunicació i relació entre els professionals dels museus locals.