El diputat de Cooperació Municipal, Emili Altur, ha mantingut una primera presa de contacte amb representants de l’Agència de Nacions Unides per als refugiats de Palestina a Orient Pròxim (UNRWA), amb l’objecte de sol·licitar la continuïtat dels projectes que realitza amb el suport de la Diputació de València dirigits als refugiats, així com presentar noves propostes de col·laboració.
Durant la reunió, a la qual han acudit la directora executiva del Comitè Español de la UNRWA, Raquel Martí, la delegada de la Comunitat Valenciana, Sara Gimeno, i el tècnic de Cooperació Internacional, Juan José Morte, s’han presentat l’organització i les seues activitats.
Els representants de l’organització han mostrat a Altur les dades, informes i accions recents de UNRWA relacionats amb la situació de la crisi de l’emigració a causa del conflicte a Síria i sobre la situació dels refugiats palestins als campaments de refugiats i a la Franja de Gaza.
“La labor que UNRWA està realitzant és fonamental per a millorar la vida dels refugiats palestins en els campaments, per la qual cosa des de la Diputació continuarem col·laborant amb els seus projectes”, ha afirmat el responsable de Cooperació.
Col·laboració de la Diputació
La Diputació de València col·labora amb UNRWA Espanya a través de la seua delegació a la Comunitat Valenciana, mitjançant convenis de col·laboració dirigits a subvencionar projectes d’emergència en l’exterior, atenent a les necessitats i sol·licituds realitzades per l’organització.
En els últims anys, la institució ha subvencionat projectes a Síria i la Franja de Gaza destinats a millorar les condicions higièniques i sanitàries de la població, al suport psicosocial de la població refugiada, a la compensació alimentària escolar i a la resposta immediata d’emergència. Concretament, en 2016 la Diputació de València va destinar 15.000 euros al projecte d’emergència per a proporcionar articles higiènics i de protecció a la població desplaçada pel conflicte a Síria en emplaçaments crítics.
Anteriorment s’han recolzat projectes en els municipis valencians destinats a conscienciar a ciutadans de totes les edats sobre els drets humans, la cultura de la pau i la situació de la població refugiada de Palestina.
Programes de UNRWA
La UNRWA naix en 1949 en el marc de l’Assemblea General de les Nacions Unides amb l’objectiu de brindar suport d’emergència i iniciar programes d’assistència social a la població palestina refugiada.
Inicialment es concebia com una organització temporal per a tres anys, però l’Agència ha hagut d’adaptar gradualment els seus programes per a satisfer les necessitats dels refugiats durant més de sis dècades.
Actualment, UNRWA ofereix programes de Desenvolupament i Ajuda Humanitària a 5 milions de refugiats de Palestina en 58 campaments. Concretament, l’Agència gestiona més de 700 escoles a les quals assisteixen més de mig milió d’alumnes d’Orient Mitjà, para esment sanitària en 138 centres de salut primària i gestiona 49 centres socials i de formació per a dones, a més d’altres centres de serveis comunitaris. UNRWA també ofereix serveis de protecció de Drets Humans, microfinanciació i resposta d’emergència.
UNRWA Espanya va ser el primer Comitè constituït a tot el món. Creat en 2005 té l’objectiu de donar a conèixer a la població espanyola la situació en la qual viuen els cinc milions de refugiats de Palestina, així com difondre la labor humanitària que l’Agència realitza amb ells des de fa més de 60 anys.