Juan Carlos Moragues ha presentat una denúncia al jutjat contra diversos ajuntaments i en condició de representant del Govern Estatal per col.locar banderes republicanes als edificis consistorials

Des del Grup de Compromís a la Diputació de València s’ha denunciat l’«ús arbitrari, tendenciós i partidista» que ha fet el delegat del govern central al País Valencià, Juan Carlos Moragues, en recórrer als jutjats contra alguns ajuntaments de la demarcació de la província de València per haver penjat banderes de la II República en l’edifici consistorial el dia 14 d’abril.

Diversos ajuntaments, la majoria governats per Compromís, estan rebent una denúncia per aquest motiu i un requeriment del Jutjat perquè al·leguen contra aquesta.

En la denúncia presentada per incompliment de diversa legislació la Delegació s’afirma que «s’ha permés la ubicació d’una bandera que no té consideració d’oficial, cosa què únicament compleix la constitucional de 1978» i que això «vulnera el principi d’objectivitat i neutralitat que ha de regir les administracions públiques».

Des de Compromís responen al respecte que «en cap cas es llevaren dels llocs de preferència les banderes de l’Estat espanyol, de la Comunitat Autònoma Valenciana i la de la Unió Europea» i que «la bandera republicana fou ubicada en balcons, columnes, etc, separades del lloc d’honor reservat a les banderes establertes en la legislació vigent».

Segons el portaveu de Compromís a la Diputació de València, Xavier Rius, “en la majoria de casos, es feu servir el mateix lloc que en altres moments s’han fet servir per posar banderes i pancartes de “Agua para todos” “AVE soterrat”, “Bandera de l’arc de Sant Martí –LGTB-“, “banderes de la República Sahrauí” “Banderes de Palestina” “Banderes de França” (aquests últims casos per commemoracions o atemptats), fins i tot, més recentment, del Llevant UE el dia de la commemoració de l’ascens, etc. totes elles banderes no oficials o missatges “partidistes”, sense que es tinga coneixement que la Delegació de Govern actuara i denunciara al respecte.”

Rius a més ha recordat que “la bandera de la II República, sí que ha estat oficial d’un govern d’Espanya, democràtic, i que fou retirada per la força de les armes d’una dictadura arran d’un colp d’estat feixista”.

Per altra banda, afegeix el portaveu de Compromís, “desconeixem si el Delegat del Govern ha actuat contra l’ordre militar que va establir en dies passats que l’ensenya constitucional onejarà a mitja asta per consideració a “la mort de crist”, és a dir una ordre partidista en un estat aconfessional incomplint els supòsits en els quals pot fer-se onejar l’ensenya a mitja asta”.

Per tot això, des de Compromís consideren, en base als fets demostrats, que el Sr. Moragues ha fet un ús abusiu de les seus obligacions i ha denunciat els ajuntaments incomplint la seua responsabilitat i obligació d’actuar de manera objectiva i neutral.