La Diputació de València referma el seu recolzament al colpbol, un esport d’origen valencià creat fa dues dècades pel professor d’Educació Física, Juanjo Bendicho, que fomenta els valors de la inclusivitat, la igualtat, la cooperació i la integració entre tots els seus practicants. La vicepresidenta de la corporació provincial, Maria Josep Amigó, i el diputat de Cooperació Municipal i regidor a l’Ajuntament de Burjassot, Emili Altur, han assistit a les finals autonòmiques d’aquesta disciplina esportiva que se celebren aquests dies al Poliesportiu Municipal de Burjassot, amb la participació de més de 4.000 esportistes arribats d’arreu de la Comunitat Valenciana.

«Des de la Diputació de València estem molt satisfets de fer palès el nostre suport al colpbol, just en el 20è aniversari de la seua creació», ha indicat la vicepresidenta. «Apostem pel colpbol perquè és un esport valencià que conjuga moltes virtuts: constitueix una modalitat esportiva educativa més que competitiva, fomenta els valors col·lectius i advoca per la igualtat amb la confecció d’equips mixtes. Entenem que representa una forma diferent d’educar en l’esport», ha destacat Maria Josep Amigó.

La vicepresidenta també ha asseverat que des de la corporació provincial «teníem claríssim que calia traure el colpbol dels centres escolars, ja que no tots els col·legis inclouen aquest esport dintre del seu pla d’estudis». Per això, des del passat mes d’octubre i amb l’ajuda de la Diputació, s’han habilitat tres escoles de colpbol a les localitats de Meliana, Requena i Albalat dels Sorells. «La intenció és contribuir a exportar la pràctica del colpbol més enllà de l’horari i el centre escolar», ha explicat.

Les finals autonòmiques de colpbol representen la culminació de la Lliga Oficial d’aquesta modalitat esportiva, la qual es troba adscrita als Jocs Esportius de la Comunitat Valenciana i que ha comptat en la present edició amb més de 6.000 esportistes participants. En aquest sentit, Juanjo Bendicho, ideòleg d’aquest esport, ha assegurat que «l’impuls de la Diputació ha estat decisiu per posar en funcionament les primeres escoles de colpbol amb el propòsit de poder continuar treballant conjuntament, des de l’Associació Esportiva de Colpbol, per tal d’incrementar el nombre d’escoles arreu dels municipis de les comarques valencianes».

Quant als elements que han fet del colpbol un esport d’èxit, Bendicho ho té clar: «el colpbol és un esport diferent al que coneixíem, que ha aconseguit conjugar els elements que fan de la pràctica esportiva una activitat atractiva –resulta lúdic, motiva la competència motriu, la competició i la reglamentació– amb el foment de la igualtat de gènere –es juga en equips mixtes– i una cooperació elevada al màxim exponent, afavorint la integració, la inclusió, i assegurant que tots practiquen aquesta disciplina en igualtat de condicions. Tot plegat, fa les delícies dels seus practicants», ha assenyalat.

Nou vocabulari i primer campionat estatal

En relació a l’expansió i nous horitzons que busca aquesta disciplina esportiva, Bendicho ha avançat que «donat que es tracta d’un esport que ja es practica en bona part de la resta de territoris, anem a donar un pas endavant i a celebrar el primer campionat Estatal de colpbol», el qual tindrà lloc el proper mes de juny a la ciutat de València i Burjassot.

D’altra banda, la regidora de Benestar Social i Igualtat de l’Ajuntament de Burjassot, Lluna Àrias, ha assegurat que el que més agrada i entusiasma a la corporació local «és el fet de ser un esport mixt i igualitari, que fomenta la participació de tots en igualtat de condicions i en equip», pel que ha considerat que «cal fomentar-lo des de les institucions pels valors que transmet».

Així mateix, Àrias ha explicat que des de l’Agència Municipal de Promoció del Valencià s’ha editat un vocabulari propi del colpbol, que constitueix el preludi del reglament oficial d’aquesta disciplina que serà editat pròximament per part de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua.