La Diputació de València ha destinat prop de 100.000 euros a la recuperació de dues zones que acreditaven riscos geològics a les localitats d’Alpuente i Titaguas. Aquestes actuacions han estat visitades i recepcionades pel diputat de Medi Ambient, Josep Bort, qui ha remarcat que aquest tipus d’intervencions «resulten molt necessàries per poder solucionar, de forma ràpida i efectiva, problemes de primera necessitat per als municipis», ha explicat.

Així mateix, el responsable de l’Àrea de Medi Ambient ha incidit en que aquest tipus d’intervencions «resulta difícil poder-les prevenir i executar amb els recursos dels pressupostos municipals, pel que és important que les administracions supramunicipals disposen d’eines àgils per assistir als municipis en aquests casos de risc i emergència per a la ciutadania», ha indicat Josep Bort.

En concret, al municipi d’Alpuente s’ha actuat sobre el llenç murari del Castell, el qual va sofrir un despreniment sobre el camí d’accés a la fortalesa, dintre d’una zona declarada Bé d’Interés Cultural (BIC). La Diputació de València ha aportat 44.578 euros, que representa el 97,5% del cost total del projecte, per tal de procedir a la retirada dels materials mitjançant seguiment arqueològic per a la seua reutilització; així com el desmuntatge manual de la maçoneria solta i neteja de la pedra mitjançant raspall i tècniques manuals. Així mateix, durant els treballs realitzats també s’ha procedit a la consolidació de la muralla mitjançant maçoneria i morter de calç, a més de la millora del drenatge i la impermeabilització de la part exterior del mur.

D’altra banda, a Titaguas s’ha actuat ala zona est de l’entorn periurbà del municipi,sobre una vessant de materials argilosos que pateixen esllavissades i seriosos arrossegaments cada vegada que es produeixen episodis de pluja. Aquesta intervenció ha comptat amb una inversió de 53.088 euros de fons provincials.

Els treballs escomesos han consistit en la realització d’un mur de contenció d’escullera i la posterior pavimentació del camí per a evitar l’aparició de xaragalls i l’arrossegament de materials. S’ha procedit a la construcció d’una xarxa de recollida i evacuació d’aigües d’escorrentia per tal de conduir-les fins a la xarxa d’aigües pluvials, a més de la realització d’un mur de formigó armat en el camí de baixada per al sosteniment del talús natural.