Un total de 9.092 persones varen participar, del dimarts 16 al diumenge 21 de maig, en les diferents activitats programades per part dels centres expositius de l’Àrea de Cultura de la Diputació de València amb motiu de la celebració del Dia dels Museus. En aquest sentit, la col·laboració institucional establerta entre les diferents Administracions valencianes «ha resultat fonamental per a facilitar l’accés de la gent als museus, en una setmana amb activitats gratuïtes orientades a tots els públics i que han comptat amb una fantàstica resposta per part dels valencians i les valencianes», ha declarat el diputat de Cultura, Xavier Rius.

L’objectiu de l’Àrea de Cultura era que públics de totes les edats i de les diferents comarques valencianes pogueren gaudir i ser partícips de les diverses propostes programades per part del Museu Valencià d’Etnologia, el Museu de Prehistòria de València i el Museu Valencià de la Il·lustració i de la Modernitat (MuVIM). A aquest respecte, Xavier Rius ha apuntat que «es tracta de que la ciutadania estiga prop del seu patrimoni, que aquest no es quede aïllat als contenidors culturals, perquè d’eixa manera no tindrien cap sentit els museu», alhora que ha defensat que «l’aprofitament d’una entrada al museu equival a la lectura de diversos llibres», ha remarcat.

L’afluència de públic registrada als tres museus de l’Àrea de Cultura de la Diputació de València posa de manifest que la setmana dels museus està consolidant-se com una cita anual de gran rellevància a l’àmbit de la cultura.

Museu de Prehistòria de València

Un total de 1.474 persones varen acudir específicament a les activitats organitzades pel Museu de Prehistòria de Valencià. Aquest va preparar un programa temàtic al llarg de tota la setmana, començant amb la inauguració de la mostra Arquitectura Talaiòtica en la Prehistòria de Menorca, que va reunir a 170 persones.

Durant la jornada del 18 de maig, Dia Internacional del Museus, 422 persones varen visitar les diferents sales expositives, dels quals 165 visitants ja disposaven de cita concertada a la carta a través del programa Molt per veure!, que incloïa les sales de Societats Prehistòriques, Cultura Ibèrica, Món Romà i Història dels diners, a més de l’exposició temporal sobre arquitectura talaiòtica menorquina.

D’altra banda, un total de 730 persones acudiren a la invitació del Museu de Prehistòria de València per a la Nit dels Museus, sent possible visitar les seues sales fins les 2:00 hores de la matinada.

Al mateix temps es desenvoluparen quatre tallers sobre els Valors del Patrimoni, sota el títol Molt en joc, que abordaren la identitat, el desenvolupament socioeconòmic, la protecció del medi i la cultura de la pau. Al  llarg de la nit foren més de 24 accions les que s’oferiren com a conseqüència de l’elevada demanda de públic.

La Biblioteca del Museu de Prehistòria, obsequià amb una publicació a tots els visitants que realitzaren més de quatre activitats del Carnet del Patrimoni, fins a repartir un total de 350 publicacions.

La programació va finalitzar el diumenge amb l’activitat “Dentspélspotes”, en la que participaren 152 persones, entre els quals es trobaven 74 adults i altres 78 xiquets i xiquetes.

Finalment, el Museu de Prehistòria va realitzar 312 enquestes de satisfacció, que estan avaluant-se amb l’objectiu de conèixer de primera ma les preferències i valoracions dels visitants.

Museu Valencià d’Etnologia

De la mateixa manera, elMuseu Valencià d’Etnologia va organitzar per al Dia del Museus la taula redona Museus i històries controvertides. Allò que no conten els museus, amb l’assistència de mig centenar de persones que intercanviaren diferents impressions amb els directors de museus Rafael Company, Gil–Manuel Hernández, Xavier Martí, Francesc Tamarit i José Luis Pérez Pont. Igualment, les visites guiades a les sales permanents varen comptar amb prop de tres desenes de persones repartides en dos torns.

MuVIM

En última instància, elMuseu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat (MuVIM), va registrar 7.542 visitants, des del dimarts i fins al diumenge, que feren que les iniciatives programades per aquest centre museístic esdevingueren tot un èxit. Un total de 3.949 optaren per les mostres temporals que exhibeix actualment el MuVIM, i altres 867 visitants per l’exposició permanent L’Aventura del Pensament.

Les visites guiades, tant al museu com al barri de Velluters per a conèixer la Ruta de la seda, comptaren amb la participació de 515 persones. Mentre que els tallers El llibre i la seua historia i el dirigit a públic infantil Stop motion reuniren a prop d’un centenar de visitants.

Altres activitats emmarcades dintre del Dia dels Museus varen estar  el concert d’Astro Rey, la decoració de la pèrgola exterior, o la retransmissió de La pinacoteca de radio, que reuniren a un total de 952 persones.

Establint la comparativa amb anys anteriors es posa de manifest el caràcter dinamitzador de la Nit Europea dels Museus, la qual s’està consolidant com a ambiciosa proposta cultural a València. Només el dissabte 20 de maig, un total de 2.554 persones visitaren el MuVIM, el que representa un increment del 49% en relació a la passada edició (1.739 visites).

Una tendència que es reiterà amb el Dia Internacional del Museus, quan  1.536 visitants optaren per apropar-se a aquest mateix centre museístic, registrant un nou increment del 49% quant al nombre de visites en relació a l’any 2016 (1.029 visitants).