La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació, dependent de l’Àrea de Cultura de la Diputació de València, preocupada per la situació de la Mediterrània actual, organitza per al dimecres 31 de maig, a les 19:00 hores al Col·legi Major Rector Peset, una nova entrega de Els Debats del Magnànim, al voltant de La Mediterrània hui: conflictes, refugiats i esperances. En el debat participaran el catedràtic de Filosofia Política i expert en Drets Humans, Javier de Lucas; la reconeguda periodista Lola Bañón: i Roger Palà i Antoni Trobat, impulsor i coordinador, respectivament, de la revista El Crític.

Després de comptar amb Axel Honneth, prestigiós filòsof de l’Escola de Frankfurt, i la periodista nord-americana Sharon Weinberger, el Magnànim decideix apostar per centrar el seu Debat de maig en allò que afecta i envolta al Mediterrani i als ciutadans que l’habiten. El director del Magnànim, Vicent Flor, ha declarat al respecte que «tant el canvi estructural que viuen les ideologies a Europa, com les decisions armamentístiques i militars de potències com els Estats Units, han configurat una nova realitat a Europa i la resta de països del Mediterrani que està canviant la forma d’entendre les societats mediterrànies».

Cap on va la Mediterrània?

Aquesta vegada Els Debats del Magnànim se centrarà en temes diversos, però preocupants, com ara les vides perdudes al Mediterrani; les polítiques d’austeritat que s’han imposat en països mediterranis, com Grècia, Itàlia o la mateixa Espanya; el neofeixisme creixent al territori europeu; el conflicte dels refugiats sirians; o la condemna a la guerra i la barbàrie, i de resoldre com encaixa València i els valencians i valencianes en aquest Mediterrani actual.

Per a aquesta edició de Els Debats del Magnànim es compta amb la col·laboració de la revista El Crític, que va llançar en novembre del 2016 un nou número dels seus Dossiers Crítics, titulat Mar Crítica. Viatge per una Mediterrània en crisi, i que fa un recorregut per temes tan dispars, però relacionats, com el feminisme islàmic, les polítiques d’Erdogan a Turquia, el model turístic d’explotació del sol i la platja tan implantat al Mediterrani o les claus per acabar amb l’Estat Islàmic.