El Museu de Prehistòria de la Diputació de València acull la segona conferencia d’un cicle que gira al voltant de la mostra Arquitectura talaiòtica a la Prehistòria de Menorca, exposició que va estar inaugurada el passat 16 de maig i que s’exhibirà al centre expositiu de la corporació provincial fins el 27 d’agost.

L’arqueòloga i co-comissària de l’exposició, Elena Sintes, parlarà de les «Navetes i coves: l’arquitectura per als morts a la Menorca talaiòtica» el dimecres 14 de juny, a les 19:00 hores, al saló Alfons el Magnànim del Centre Cultural La Beneficència.

Actualment, l’arquitectura talaiòtica menorquina és candidata a ser Patrimoni de la Humanitat per part de la Unesco.

Diversitat de tombes i del tractament dels difunts

Al llarg dels poc més de 2.000 anys que durà la prehistòria de Menorca els rituals funeraris, pràcticament sempre, varen ser col·lectius; però les tombes i el tractament dels difunts va canviar força. De les tombes, destaca la dualitat entre les coves funeràries i els edificis construïts, com les navetes, i del tractament dels difunts el ritual de pentinar la mort o el pas de la inhumació a la cremació. Durant la xerrada, d’abordaran aquests temes, com també la informació que l’estudi dels esquelets recuperats d’aquestes tombes ha proporcionat sobre la vida a la Menorca Talaiòtica.

Comissària de l’exposició i experta en divulgació

La ponent d’aquesta xerrada, Elena Sintes Olives (Alaior, 1978), és llicenciada en Història per la Universitat Autònoma de Barcelona, i al 2010 va obtenir el Diploma d’Estudis Avançats en Arqueologia Prehistòrica per la mateixa universitat. Una formació que va ampliar el 2011 amb el postgrau en Turisme Cultural per la Universitat de Barcelona.

Entre altres investigacions, ha participat en la del sepulcre funerari de Ses Arenes de Baix i en la de la Cova des Pas. Ha dirigit diverses intervencions arqueològiques, entre les que destaquen la del Recinte Cartailhac de Torre d’en Galmés o la del barri sud de Trepucó.

Part important de la seua feina és la divulgació, el que l’ha portada a realitzar diversos tallers d’arqueologia a les escoles de Menorca i muntar una empresa d’excursions arqueològiques per a menorquins i visitants. És autora dels textos de la guia Menorca Talaiòtica. La prehistòria de l’Illa i co-comissària de l’exposició Arquitectura Talaiòtica a la prehistòria de Menorca.