El Museu Valencià d’Etnologia participa en el XIV Congrés d’Antropologia que se celebrarà del 5 al 8 de setembre a València sota el títol “Antropologías en Transformación: sentidos, compromisos y utopías”. En el marc d’aquesta col·laboració, l’exposició “J.F. Mira: l’ofici de mirar i escriure” es trasllada a la seu de la Facultat de Ciències Socials per a retre homenatge a Joan Francesc Mira, president del XIV Congrés d’Antropologia.

Aquesta mostra va poder visitar-se en el museu del 15 de desembre de 2016 al 9 d’abril de 2017 i ara recorrerà diferents localitats, sent la Universitat de València la primera parada. Sota les premisses “Escribir es mi manera de estar en el mundo. La otra es la responsabilidad cívica”, amb les quals es defineix l’antropòleg, aquesta exposició ret homenatge a l’enorme llegat intel·lectual de Joan Francesc Mira i ha sigut comissariada per Beatriz Santamarina, Teresa Vicente, Julio Bodí i Albert Costa, membres de la Universitat de València i del Museu Valencià d’Etnologia.

D’altra banda, el dijous 7 de setembre a les 19:00 el Museu acollirà la taula redona dirigida especialment a estudiants “¿Cómo hacerse antropólogo y no morir en el intento?” en la qual intervindran la Dra. Teresa del Valle, el Dr. María Cátedra, el Dr. Ricardo Sanmartín i el Dr. Joan Prat. A més, el mateix dia 7 a les 21:00 els participants en el congrés gaudiran d’un còctel de comiat i del concert de Musicants.

Mostra Joan Francesc Mira

En aquesta exposició es proposa un recorregut seqüencial i retrospectiu, a partir de quatre línies analítiques interconnectades. S’assistirà a les fites biogràfiques que han marcat aquesta personalitat carismàtica i polifacètica per a passar a contextualitzar el treball etnogràfic i antropològic que, des dels anys seixanta i setanta, converteixen a Mira en un dels pioners de l’Antropologia d’Espanya.

En ple procés de transformació i desintegració de la societat rural valenciana, Mira va emprendre un ambiciós projecte per a salvaguardar un enorme llegat etnogràfic com a testimoniatge de la cultura material i immaterial del seu entorn. Projecte que va culminar amb la constitució del Museu d’Etnologia de València, en 1982. Finalment, aquest recorregut se centra en la figura del Mira intel·lectual i compromès.

Tallers i visites guiades del Museu

D’altra banda, el Museu ha engegat el programa d’activitats lúdiques i culturals de finalització de setmana, que comencen el 2 de setembre. Als tallers i visites guiades habituals, enguany s’inclou una nova activitat: visites teatralitzades orientades als més xicotets de la casa i les seues famílies.

Per a aquesta pròxima tardor es proposen quatre tallers diferents. Una primera activitat de construcció de riuraus, en la qual es donarà a conéixer el procediment d’assecat de la pansa i l’ús que se li dóna a aquest tipus de construccions tan característiques de la societat rural. A l’octubre es realitzarà un taller de xocolata relacionada amb la festa del 9 d’Octubre, festivitat de Sant Donís, en la qual és tradició regalar dolços entre les parelles enamorades (mocaorà).

Per al mes de novembre s’ha programat el taller ‘Espanta la por’, inclòs dins del cicle d’activitats que desenvolupen de forma conjunta la biblioteca i el departament de didàctica del museu, en les quals es pretén donar a conéixer l’imaginari valencià relatiu als monstres, en una clara contraposició a la festa anglosaxona d’Halloween. L’any finalitzarà amb un taller de figures africanes característiques de Zàmbia.