El Museu de Prehistòria de València, la Diputació de València i l’Ajuntament de Moixent, en col·laboració amb associacions i empreses valencianes, conviden al públic a participar en la iniciativa ‘Viu un cap de setmana amb els ibers’, al poblat iber de la ‘Bastida de les Alcusses’ de Moixent.

Durant els dies 16 i 17 de setembre tindrà lloc la celebració de la desena edició de les Jornades de Portes Obertes al jaciment. A través de les diferents activitats programades, el públic descobrirà els antics habitants de la ‘Bastida de les Alcusses’ i celebrarà l’aniversari d’un jaciment que des de la seua obertura al públic l’any 1990 ha rebut més de 200.000 visitants.

A l’antic poblat els assistents tindran la possibilitat de realitzar una visita guiada amb personatges de l’època o participar en una gimcana que els permetrà descobrir un enigma ocult al jaciment. A més, es podrà gaudir de la ‘Biblioteca Infantil del Museu’ i de tallers, així com de la possibilitat de degustar –per un preu simbòlic– formatges de la ‘Granja Rinya’ i vins del ‘Celler del Roure’ i ‘Clos de la Vall’.

El diputat de Cultura, Xavier Rius, ha manifestat que “les visites didàctiques als jaciments arqueològics constitueixen una oportunitat immillorable per a aprofundir en els coneixements de les cultures antigues. Conèixer millor el context geogràfic i social d’aquests emplaçaments ajuda a rememorar i consolidar el nostre imaginari col·lectiu”, ha indicat.

Així mateix, per a Rius, el fet que la Bastida de les Alcusses celebre una desena d’edicions de les jornades ‘Viu un cap de setmana amb els ibers’ “és una mostra irrefutable de que a la gent li interessa i li agrada conèixer la nostra historia”. A més, “constitueix una oportunitat de passar dues jornades amb activitats per a tota la família, on els més menuts gaudeixen coneguent el que feien els nostres avantpassats”, ha afegit Xavier Rius.

L’oferta es completa aquest any a Moixent amb la visita al ‘Museu d’Arqueologia’, la ‘Iberfira’ –de tapa ibèrica i moixentina–, tallers, teatre i itineraris culturals.

Les jornades de portes obertes de ‘La Bastida de les Alcusses’ clouran el diumenge, a les 17:30 hores, a l’Auditori Municipal de Moixent, amb la representació de l’obra teatral ‘Els nostres avantpassats’.

A aquesta proposta d’oci i cultural es pot afegir la visita a les bodegues de ‘Terres dels Alforins’ o als paratges del ‘Bosquet’ i el ‘Pla de les Alcusses’.

Grups limitats

El nombre de visitants que poden participar en la visita al jaciment és limitat. Els vehicles particulars estacionaran a la base del promontori. L’ascens al jaciment (1,5 Km) es realitzarà en autobusos gratuïts. Les eixides des del pàrquing s’iniciaran a partir de les 9:30 i fins les 12:45 hores, el dissabte i el diumenge; i des de les 16:45 a les 18:15 hores del dissabte. El temps estimat de la visita al jaciment és d’entre 60 i 90 minuts.

Com arribar?

Arribar a Moixent per la autovia A-35. Des d’eixa localitat anar per la carretera CV-652 direcció Fontanars dels Alforins. L’accés a la ‘Bastida de les Alcusses’ està al kilòmetre 10,5.