El jurat del Certamen Internacional de Piano de València “Premi Itrubi” va donar a conèixer ahir a la nit els noms dels semifinalistes que durant la jornada de hui i demà es disputaran el pas a la fase final d’aquest prestigiós concurs pianístic. Els participants que resulten finalistes comptaran amb l’acompanyament de l’Orquestra de València, en una fase final que tindrà lloc els propers dies 21 i 22 de setembre.

El diputat de Cultura, Xavier Rius, va anunciar en la roda de premsa de presentació d’aquesta vintena edició del Premi Iturbi que la Diputació ha arribat a un acord de col·laboració amb l’Orquestra de València, la qual acompanyarà els recitals dels pianistes a la final del certamen, a més de retransmetre les seues actuacions, en directe, per televisió. Un fet especialment rellevant en ser la primera vegada que es difondrà en obert íntegrament mitjançant el senyal ofert per la mateixa Diputació de València.

Així doncs, com va destacar també la regidora de Cultura de l’Ajuntament de València i presidenta del Palau, Glòria Tello, és un any de xifres rodones perquè és el 75è aniversari de l’orquestra, el 30è aniversari del Palau, la vintena edició dels Premis Iturbi i la primera vegada que es podrà veure a l’Orquestra per televisió en aquest certamen.

Els deu participants que actuaran al llarg d’aquest dissabte i diumenge al Palau de la Música de València per a dilucidar el pas a la final són Raúl Alejandro Canosa, Saeyoon Chon, Fátima Dzusova, Juan Carlos Fernández Nieto, Andrei Ivanov, Miyeon Lee, Jorge Nava, Piotr Ryszard Pawlak, Aya Sakamoto i Nikita Volov.

Els semifinalistes han de triar una peça obligada d’entre les obres composades pels mestres valencians Salvador Chuliá, César Cabedo i Andrés Valero-Castells, amb la qual cosa s’ha ‘valencianitzat’ el repertori de les proves de l’Iturbi.

Els propers dies 21 i 22 de setembre es disputarà la fase final i el dia 23 es lliuraran els premis en una gala en què els guardonats oferiran les seues millors interpretacions en aquesta edició.

Per aquests tres dies finals l’entrada al Palau serà lliure i gratuïta, com ho són totes les fases del Premi Iturbi, però serà necessari recollir les invitacions amb anterioritat a la taquilla del Palau ja que l’aforament és limitat.

Nota: Es pot seguir el certamen en directe a través de www.dival.es i de www.pianoiturbi.com. En aquest web, tota la informació del concurs amb dades dels pianistes, jurat, programa amb horaris, etc.