El diputat de Cultura, Xavier Rius, ha presentat el CD i les partitures de la campanya Retrobem la Nostra Música, impulsada per l’Àrea de Cultura de la Diputació de València, en un acte que ha comptat amb la participació del cap del Servei de Cultura, Mario Carrión, i els assessors musicals Vicent J. Soler i Pablo Sánchez Torrella.

Xavier Rius ha manifestat sentir «gran satisfacció» de poder anunciar l’edició de noves partitures que «contribuiran a enriquir el patrimoni musical de les nostres bandes i formacions musicals». Així mateix, ha incidit en que de les cinc partitures editades en la present edició del Retrobem «quatre corresponen a obres inèdites de compositors emergents valencians i contemporanis», treball que constitueix «una clara aposta per part de la Diputació de València de brindar oportunitats a tota una generació de nous autors valencians».

A més, aquests materials, juntament amb el CD, es lliuraran gratuïtament, a partir del proper mes d’abril, a les diferents societats musicals de les comarques valencianes, «a més d’atendre també les sol·licituds d’entitats de la resta del territori valencià i, fins i tot, d’altres autonomies», ha informat Rius.

Per la seua part, Pablo Sánchez Torrella ha indicat que aquest tipus d’iniciatives «posen de manifest que la Diputació treballa en favor de la difusió de la música valenciana», alhora que ha indicat que aquests nous materials «serveixen perquè els compositors d’aquesta terra siguen conscients de que se’ls valora la seua música», ha apuntat. «Són peces que permeten incrementar l’arxiu i repertori d’obres de compositors valencians que poden interpretar les nostres bandes i formacions musicals», ha afegit Sánchez Torrella.

En última instància, Vicent J. Soler ha posat èmfasi en la «rellevància d’editar obres de compositors valencians, especialment d’aquells autors no consolidats, que no han tingut ocasió amb anterioritat de publicar el seu treball, i els quals disposen ara d’una finestra per donar a conèixer la seua música».

En concret, durant la present campanya s’han editat un total de cinc partitures, corresponents als números del 66 al 70 de la col·lecció publicada per l’Àrea de Cultura de la Diputació de València. Es tracta de les composicions El bosque encantado, del mestre Juan Bautista Meseguer Llopis; Los cuatro Jinetes del Apòcalipsis, d’Hugo Martínez Chinesa; Cervantes Ejemplar, de Miguel Enrique de Tena Peris; Danses de l’Alba, de Pascual Martínez Martínez; i Sinfonia de Cultures, del mestre Joan Manuel Gómez de Edeta. De totes aquestes obres s’han editat un total de 400 exemplars de cadascuna de les partitures.

CD amb obres obligades del Certamen

D’altra banda, el disc compacte que rebran les societats musicals que sol·liciten la seua participació en el programa Retrobem la Nostra Música, inclou un total de cinc peces interpretades per les formacions guanyadores de cadascuna de les seccions del Certamen Provincial de Bandes 2016: la Sociedad Musical Santa Cecilia de Requena, la Unió Musical de Carlet, la Filharmònica Alcudiana, l’Agrupació Musical de Beneixida i la Lira Musical de Salem.

Així, al CD es troba l’obra Una nit d’albaes, del mestre Salvador Giner interpretada per la Lira Musical de Salem sota la batuta d’Ernesto Micó. La Ciudad sorpresa, del compositor Ferrer Ferran i interpretació de l’Agrupació Musical de Beneixida sota la direcció d’Azael Tormo. El Carro del Sol, una obra del mestre José Serrano interpretada per l’Associació Musical La Filharmònica Alcudiana, formació guanyadora de la Secció Segona del Certamen, i dirigida per Sergi Pastor. Sicània, de Rafael Talens i interpretada per la Unió Musical de Carlet sota la direcció de la mestra-directora Beatriz Fernández. I finalment, Tirant lo Blanch, una composició d’Enrique Hernandis, interpretada per la Sociedad Musical Santa Cecilia de Requena, guanyadora de la Secció Especial, sota la batuta de Sergio Navarro.

En total s’han editat un miler de còpies d’aquest disc que conté les obres obligades de les diferents seccions de la passada edició del Certamen, les quals varen estar enregistrades durant la interpretació realitzada per cadascuna de les bandes simfòniques guanyadores al Palau de la Música de València.

Altres ajudes

Dintre del mateix programa Retrobem la Nostra Música s’atorguen també ajudes dirigides a escoles d’educands, a l’adquisició d’instruments i a bandes de música, corals, associacions de dolçaina i percussió, orquestres de pols i plectre, rondalles i grups de danses, a més de destinar també recursos per a l’adquisició de partitures.