La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació, dependent de l’Àrea de Cultura de la Diputació de València, ha organitzat per al proper dimarts, 31 de novembre, a les 19:00 hores, a la Sala de la Muralla del Col·legi Major Rector Peset, la presentació del llibre Consum familiar en la societat preindustrial valenciana. Contrastos entre el medi rural i urbà (Sueca-Xàtiva, 1700-1824), escrit per Luis Miguel Rosado Calatayud. L’acte comptarà amb la presència del mateix autor, així com del catedràtic d’Història Moderna, Ricardo Franch, especialista en el món de la indústria de la seda; i de Manel Pastor, director de la col·lecció del Magnànim Estudis Comarcals, en la qual s’ha publicat el llibre.

L’interès despertat pels estudis sobre les formes de vida de les societats pretèrites ha suposat la necessitat de prestar atenció a cadascun dels diferents aspectes que incideixen en el quefer diari dels seus protagonistes. Entre els corrents més suggeridors dels últims anys, molt estretament relacionat amb aquestes investigacions, ha destacat la història de la cultura material, la qual ha convertit en objecte d’anàlisi una multitud d’aspectes que van des de l’espai habitable fins a tota una sèrie d’utensilis i objectes relacionats amb les diferents activitats de l’individu i els seus comportaments socials.

Malgrat que els orígens de la societat de consum sempre s’han relacionat amb els processos de producció propis d’una comunitat industrialitzada, en el llibre Luis M. Rosado, comparant els comportaments familiars del medi rural i l’urbà de la València del segle XVIII, conclou que també ací es va produir un gradual procés de transformació, com a conseqüència del desenvolupament de les relacions de mercat i la difusió de noves pautes de consum, seguint els mateixos comportaments que estava experimentat la resta de l’Europa de l’època.