El Museu Valencià d’Etnologia, depenent de l’Àrea de Cultura de la Diputació de València, continua amb la celebració del cicle Espanta la por! Per Tots Sants, monstres valencians, una proposta plena d’activitats, dirigides al públic adult i infantil, que pretén recuperar els personatges de por valencians i fomentar la literatura popular.
Aquest dimecres, 1 de novembre, el Museu Valencià d’Etnologia obri les portes a qui desitge acudir a la gravació del podcast «La Escóbula de la Brújula», un dels més descarregats sobre història, llegendes, misteris i llocs màgics, que emetrà un programa especial des d’aquest museu sota el títol “¿Susto o muerte?”, dedicat a l’imaginari de la por i la mort.
Amb l’espectacle Iaieriesa les sales permanents del museu, els majors del municipi de l’Alcúdia contaran a grans i menuts contes, històries, refranys, dites i cançons amb protagonistes fantàstics i parlaran de tot allò que els espantava quan eren xiquets, recuperant d’aquesta manera la importància de la transmissió oral. Aquesta activitat està organitzada pel popular Dani Miquel, al costat de Miquel Puig i la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de l’Alcúdia per al dissabte 4 de novembre.
A més, Crim al museu –fins al 4 de novembre–, ofereix una visita nocturna de les sales permanents del Museu Valencià d’Etnologia que finalitzarà amb un banquet literari de por a la biblioteca del centre expositiu. Unes nits de teatre i misteri exclusives per al públic adult “que no patisca del cor”.
L’objectiu principal d’aquesta iniciativa, impulsada per la Biblioteca i el Departament de Didàctica del Museu Valencià d’Etnologia, resideix en reivindicar, al voltant de la festivitat de Tots Sants –moment molt influït per la festa nord-americana de Haloween–, l’existència en l’imaginari col·lectiu valencià de monstres propis, com el Butoni, l’Home del Sac, les bruixes, la Tarasca, els donyets o el Drac del Patriarca, així com fomentar la lectura de la literatura popular valenciana on aquests personatges són protagonistes de rondalles i llegendes.
Davant la bona acollida que el programa va registrar l’any passat i les possibilitats d’aquest en el foment de la lectura i promoció de les biblioteques, el projecte s’està portant a terme també en escoles, biblioteques públiques i museus etnològics locals. Més de mig centenar de biblioteques valencianes s’han implicat amb el programa i estan realitzant diferents tallers d’animació lectora.
El projecte ha estat inclòs al Pla Valencià de Foment Lector 2017-2021 “Llegim, llegim, llegim” de la Subdirecció General del Llibre, Arxius i Biblioteques de la Generalitat Valenciana, i compta amb el suport del Servei de Formació del Professorat – CEFIRE Específic d’Infantil de la Conselleria d’Educació.mu