El Museu de Prehistòria de València, dependent de l’Àrea de Cultura de la Diputació, ha convocat les IV jornades dedicades a conèixer les investigacions arqueozoològiques realitzades als jaciments valencians.

Les jornades, de caràcter biennal, consten de dues sessions que se celebraran al museu de la Diputació els dies 23 i 24 de novembre. La primera sessió estarà dedicada als recursos marins en el passat. En aquest cas es pretén que els estudis es limiten als contextos de la vessant mediterrània ibèrica, encara que s’admeten treballs sobre altres zones que presenten especial interès per la seua importància o novetat metodològica.

La segona jornada, en canvi, recollirà els treballs sobre conjunts arqueozoològics de jaciments valencians de diverses cronologies, per donar continuïtat a les tres jornades celebrades en els exercicis 2011, 2013 i 2015, les quals varen abordar la interacció entre els humans i els felins, i les preses menudes a la prehistòria.

Per a la present edició s’ha proposat com a tema monogràfic els recursos marins en el passat en les regions del mediterrani que banyen la península Ibèrica, i que no han estat estudiats amb la profunditat que s’ha fet en zones d’Europa.

Si bé la major part de les restes faunístiques recuperades en els jaciments arqueològics corresponen a vertebrats terrestres, en nombroses ocasions es documenten restes d’origen marí que són testimoni de l’explotació de gran varietat d’animals invertebrats (mol·luscs, crustacis i equinoderms) i vertebrats (peixos, aus i mamífers marins).

Vestuari, collarets o materials de construcció

Els motius de la presència d’aquestes restes en contextos arqueològics són molt variats i el seu estudi aporta informació de diversa índole sobre les comunitats humanes responsables de la seua presència, tant de caràcter socioeconòmic com ambiental.

D’una banda, els humans han utilitzat les parts toves dels recursos marins per al seu consum o per a la fabricació de colorants. Ací tenen cabuda tant els estudis taxonòmics com les anàlisis isotòpiques del col·lagen de les restes humanes. El seu estudi ens ofereix informació sobre les espècies consumides en la dieta o sobre els costums relacionades amb el vestuari.

De les parts dures d’aquests recursos s’ha obtingut una variada informació relacionada amb nombrosos aspectes de les comunitats passades. Les petxines de mol·lusc, per exemple, en estat natural o transformades, s’han utilitzat com a matèria primera per fabricar tot un seguit de manufactures dedicades a l’adorn personal o per a altres funcions com recipients, culleres, allisadors, raspadors, instruments musicals o elements de construcció.

Com adorns han servit també les vèrtebres de peix i com encluses les vèrtebres de balena. Així mateix, alguns productes marins s’han utilitzat com a objectes d’intercanvi o de comerç que, de vegades, han recorregut grans distàncies, sent un valuós testimoni de relacions interregionals o del moviment estacional dels grups humans pel territori.

L’aprofitament de la mar

Per a l’obtenció dels recursos marins s’han fet servir diferents estratègies de pesca i de recol·lecció, per a les quals s’han fabricat diversos instruments, i això també ajuda a comprendre l’aprofitament del mar.

Per tant, en aquestes jornades del Museu de Prehistòria, a més de les restes animals, també tenen cabuda estudis dels instruments associats a la pesca (arpons, hams, pesos de xarxa, agulles per reparar les xarxes), i fins i tot els recipients destinats a l’emmagatzematge i transport de productes elaborats (àmfores per salaons).

La segona sessió d’aquesta trobada abordarà els estudis de arqueozoologia de jaciments valencians, i té com a objectiu l’exposició de les investigacions en curs sobre aquells jaciments objecte de recents intervencions, o bé sobre antigues col·leccions novament revisades, tant relatives a les restes faunístiques com aquelles que tracten la indústria sobre matèria dura d’origen animal.

Els investigadors, de les prop de vint comunicacions, que participaran en aquestes IV Jornades de Arqueozoologia provenen de diferents centres de recerca i universitats de l’Estat espanyol i disposaran de 20 minuts per a la seua exposició, a més del temps de debat entre els ponents.

Així mateix, el dia 23 de novembre hi tindran lloc dues rellevants conferències sobre recursos marins, impartides per J. Emili Aura, Catedràtic de la Universitat de València, i Ricard Marlasca, arqueòleg especialista en ictiologia.