Amb motiu del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra la Dona, el Museu Valencià de la Il·lustració i de la Modernitat (MuVIM), dependent de l’Àrea de Cultura de la Diputació de València, ha presentat Suspiro esmeralda. El arte de ver bien, l’obra de l’artista Cari Roig. Aquest projecte expositiu, fidel a la línia programàtica iniciada pel MuVIM en 2011, ha estat adaptat al vitrall del vestíbul i té com a objectiu la visibilització de la dona i, més en concret, de la dona artista.
«En ple segle XXI la Il·lustració arribarà per part de les dones», ha reivindicat el diputat de Cultura, Xavier Rius, qui ha intervingut en l’acte de presentació acompanyat pel director del MuVIM, Rafael Company; el responsable d’exposicions del museu, Amador Griñó; la comissària de la mostra, Carmen Agulló; a més de l’artista, Cari Roig.
El responsable d’exposicions del museu, Amador Griñó, ha incidit en que amb aquesta proposta «el MuVIM manté un compromís continuat amb les polítiques de gènere i igualtat, que busquen donar visibilitat a la dona i recordar la necessitat de la causa feminista». Pel que ha recordat que el centre «avalua periòdicament l’impacte de gènere derivat de la seua activitat, comptant amb un 54% de dones implicades en la producció de les exposicions de l’actual temporada», ha destacat Griñó.
En aquest cas, Carmen Agulló i Cari Roig s’han embarcat juntes en la creació d’un espai –visual-textual–per a la reflexió al voltant del empoderament femení i la xacra de la violència de gènere. «L’obra de Cari Roig anima les dones a trencar amb els estereotips, amb els silencis i les pors, per descobrir la força que tenim dintre nostre», ha subratllat la comissària de l’exposició. Agulló ha afegit que la proposta realitzada per l’artista «és un càntic a l’energia positiva, l’optimisme i la creença en el nostre poder, el qual hem d’exercir per recuperar la confiança en nosaltres mateixes».
La pròpia autora, Cari Roig, ha explicat que es tracta d’una obra «amb la qual volia transmetre un missatge de cor. Pensant en el dia en què totes les dones visquen i treballen amb alegria, amb colors i amb cor».
L’exposició de l’obra al vestíbul i al vitrall del museu es completa amb l’edició d’una publicació desplegable que recull la reproducció de l’obra i una anàlisi detallada de la mateixa per part de la comissària, així com informació de la trajectòria professional de les dues dones.
Heroïnes i guerreres
Suspiro esmeraldaés una síntesi de la trajectòria de Cari Roig, des dels seus inicis en Equipo Límite fins al seu actual treball en la AsociaciónArcoíris Ríe. Manté viva l’essència del pop postmodern, irònic i radicalment compromès amb la lluita feminista d’Equipo Límite, a qui homenatja amb aquest tomàquet-cor de la parella artística.
L’obra reivindica la força de la dona davant l’adversitat i les crida a convertir-se en Priyas, lliurades a la lluita contra la violència de gènere i la desigualtat. De la seua simbologia kitch destaca la referència a l’heroïna hindú, que amb destral en mà, feixos de llum i verd esperança es prepara per protegir les dones enfront de la violència; la copa uterina arrelada a la terra o el gran disc/ull central que tot ho veu i el transforma.
De la presó al museu
L’exposició acull també un audiovisual amb una selecció d’autoretrats que algunes internes del mòdul de dones de l’Establiment Penitenciari de Picassent han realitzat, sota el nom de «Guerreres en temps de pau» durant els tallers de dibuix, pintura mural i creativitat que Cari Roig imparteix en aquesta presó com a part d’un programa d’activisme artístic i social que impulsa des de la AsociaciónArcoíris Ríei que compta amb el suport econòmic de l’Obra social La Caixa.