El diputat de Medi Ambient, Josep Bort, ha defensat l’ús del sistema de la fitodepuració mitjançant aiguamolls artificials com a mètode per al tractament d’aigües residuals, però tenint en consideració les seues limitacions. El responsable de l’Àrea de Medi Ambient ha estat l’encarregat d’inaugurar la jornada tècnica Aiguamolls artificials com alternativa als sistemes tradicionals de depuració d’aigües residuals, celebrada a la Sala Alfons el Magnànim del Centre Cultural La Beneficència i organitzada per la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Interpreta Natura i la mateixa Àrea de Medi Ambient de la Diputació de València.
«La fitodepuració mitjançant aiguamolls artificials és un sistema molt interessant que obri el ventall d’alternatives per al tractament d’aigües residuals», ha reconegut Josep Bort. Però, al mateix temps, ha advertit de que aquest «és un sistema amb importants limitacions per a la implantació i manteniment que cal tenir en compte», ha subratllat el diputat.
L’objectiu d’aquesta jornada s’ha centrat en difondre els sistemes de depuració d’aigües alternatius als sistemes convencionals, a més d’abordar el marc legislatiu actual en matèria de depuració d’aigües residuals i donar a conèixer els avantatges mediambientals dels sistemes de depuració naturals. De la mateixa manera, s’han compartit i sotmès a debat els problemes comuns per a l’aplicació dels sistemes de depuració naturals, a més de conèixer casos d’èxit i de fracàs en l’aplicació de sistemes de depuració naturals.
Una convocatòria dirigida, preferentment, a tècnics i regidors amb nuclis poblacionals aïllats al seu terme municipal o amb un cens inferior als 2.000 habitants. També a empreses especialitzades en el sector del disseny, la construcció i la gestió de sistemes de depuració d’aigües, així com a propietaris i comunitats d’habitatges que no compten amb sistemes de depuració d’aigües. I, en definitiva, a totes aquelles organitzacions o col·lectius compromesos amb el medi ambient.
La jornada ha comptat, a més, amb la intervenció de diferents tècnics i especialistes que han abordat els avantatges i desavantatges, els mites i les noves tecnologies al servei dels aiguamolls artificials; les aplicacions actuals dels aiguamolls artificials; les bases per a la construcció i manteniment d’aiguamolls verticals i d’helòfites en flotació; o d’experiències actuals i futures adreçades al sanejament i depuració en municipis menuts de la Comunitat Valenciana.