El MuVIM projectarà el divendres 15 de desembre a les 19:00 hores al seu Saló d’actes la pel·lícula d’Aki Kaurismäki “La cha de la fábrica de cerillas” (Finlàndia-Suècia, 1990, 69’), film al que s’ha inspirat l’artista Marta Beltrán per a crear la seua obra “La venedora de fòsfors”, obra guanyadora del III Premi de Dibuix DKV-MAKMA que ara s’exposa a la Sala Alta del museu. L’entrada a la projecció és completament gratuïta.

Iris (Kati Outinen) és una jove solitària que té un treball sense avenir a una fàbrica de llumins realitzant una tasca rutinària, mecànica i deshumanitzadora. Quan arriba a casa deu suportar al seu pervers padrastre (Esko Nikkari) i la falta d’afecte de sa mare (Elina Salo), als que no obstant això manté. Per les nits ix a ballar intentant divertir-se i trobar parella, però mai té molta sort. Però quan es queda embarassada després d’un lligue d’una nit amb un home que pensava que era una prostituta, decideix que això ja és el súmmum i planeja la seua venjança “del proletari” (junt a ‘Ombres al paradís’ i ‘Ariel’), a la que el realitzador finès ofereix una visió panoràmica de les penúries, condicions de vida i angoixes existencials de la classe obrera finesa. En aquest cas, no obstant això, Kaurismäki subratlla encara més la seua habitual laconicitat fílmica amb una posada en escena sòbria i depurada, tant per la parquedat de les imatges com per la sobrietat interpretativa dels actors.

La pel.lícula ha inspirat a Marta Beltrán (Granada, 1977) per a crear l’obra guanyadora del III Premi de Dibuix DKV-MAKMA que s’exposa a la Sala Alta del museu. L’artista participarà a un col.loqui posterior a la projecció, junt amb Salva Torres i José Ramón Alarcón San Martino-membres de la revista d’arts visuals i cultura contemporània MAKMA-al que es reflexionarà sobre les influències artístiques i els postulats conceptuals de l’obra premiada.