La Diputació de València ha aprovat en el ple de desembre, en vespres nadalenques, un Pressupost per a 2018 que la situa com una de les institucions més estables del moment, tant a nivell polític com a econòmic. Aquest pressupost arriba als 473 milions d’euros, un 9% més que en l’anterior exercici, i combina l’increment de les transferències directes als ajuntaments, que rebran 25 de cada 100 euros dels pressupostos provincials, amb la reducció progressiva del deute, que al tancament de 2017 se situa en un 35% sobre els ingressos i que el pròxim any es preveu que estiga en el 30%, molt lluny del límit del 75% que fixa l’Estat.

En paraules del president, Jorge Rodríguez, “aquests pressupostos consoliden un model de gestió en el qual prioritzem els serveis socials i mostrem una clara visió municipalista, confiant en el criteri d’alcaldes i alcaldesses a l’hora de decidir les inversions que necessiten els seus municipis”. Rodríguez ha explicat que “aqueix increment de l’autonomia municipal comporta una major inversió per als ajuntaments i també una major responsabilitat per als qui els dirigeixen, ja que han de saber organitzar-se amb els diners dels que van a disposar, que els arriba amb ajudes basades en criteris objectius i no mitjançant convenis que s’acabaven concedint de forma discrecional”.

Per al president, “amb aquests pressupostos tornem a quadrar el cercle, perquè augmentem la inversió pròpia, incrementem les transferències directes als ajuntaments, aconseguim ser més eficients i a més rebaixem el deute”. En aquest sentit, “la reducció progressiva del deute de la Diputació és conseqüència d’una gestió prudent allunyada del clientelisme i les fanfarronades”, ha afegit Rodríguez.

En la mateixa línia s’ha expressat la vicepresidenta, M. Josep Amigó, que ha celebrat “el final dels convenis singulars amb els quals en una altra època se solia premiar als ajuntaments amics”. Amigó ha coincidit amb el president en la fermesa i solidesa de l’executiu provincial i ha qualificat el nou pressupost com a “just”. La vicepresidenta ha representat de forma gràfica el final de les ajudes discrecionals: “en 2014 el govern del PP va repartir 34,4 milions d’euros en ajudes no reglades i 23,6 milions en ajudes reglades; en 2017, aquest govern ha repartit 83,9 milions en ajudes reglades i 4 milions en no reglades; en 2018 ja no hi haurà convenis singulars per a inversions municipals”.

El president de la Diputació ha insistit en la “confiança” que ha generat entre el municipalisme una corporació que “ha deixat de fer vergonya als ciutadans superant la paràlisi provocada per la corrupció”. En opinió de Jorge Rodríguez, “aquesta és una institució moderna que hem engegat a força de bones notícies, agilitant la tramitació de les ajudes i cercant en tot moment l’estabilitat política i econòmica”. “Els municipis comencen l’any sabent els diners dels que disposen i els que rebran al llarg del curs, la qual cosa els permet organitzar-se i decidir les despeses en l’horitzó dels pròxims dos anys”, ha detallat el president.

Per a la vicepresidenta, “aquest és un pressupost concebut per a unir esforços entre administracions i eliminar les desigualtats entre pobles i ciutats”. En primer lloc, Amigó ha avançat: “Seguirem col·laborant amb la Generalitat cercant cooperació i sinergies per a millorar la qualitat de vida de més persones”. Quant a la igualtat entre municipis, “els serveis seran els mateixos amb independència de la grandària i la localització de cada poble”.

M. Josep Amigó ha fet referència també a l’apartat social d’un pressupost “fet per a rescatar persones”, i en aquest àmbit ha repassat algunes de les inversions previstes, com les “actuacions en 10 comarques diferents per a crear 500 places públiques en residències i centres de dia”, els 7 milions d’euros per al manteniment de col·legis o un pla SOM “que té més recursos que mai”.

Execució pressupostària i deute

Quant a la materialització del pressupost de 2017, Jorge Rodríguez ha assenyalat que “al final del present exercici es preveu un nivell d’execució pressupostària a l’entorn del 75%, la qual cosa superaria la liquidació de 2016, amb un 72,5%, i també la de 2015, que va ser del 68,3%”. Els comptes provincials preveuen a més una bestreta, aprovada en el ple anterior, que ronda els 50 milions d’euros per als ajuntaments, corresponent al 70% del Pla d’Inversions Sostenibles, el SOM i el Pla de Camins i Vials, tres programes amb una dotació global de 67 milions d’euros.

El màxim responsable de la corporació provincial ha fet referència també al deute, que segueix reduint-se de forma progressiva malgrat l’increment de les transferències directes als ajuntaments, que han passat d’un 23% a un 67% en el capítol inversor del pressupost de la Diputació. En aquest apartat, el deute de la institució era de 384 milions d’euros en 2013, mentre que avui és menys de la meitat, 162 milions d’euros. “El nivell de deute sobre els ingressos és del 35%, molt lluny del límit estatal del 75%, i la intenció és seguir reduint-la fins a arribar en 2018 al 30%”, ha afegit Rodríguez.

El president ha destacat el treball de l’àrea d’Hisenda que dirigeix Toni Gaspar, que es posa de manifest en dades concretes com la reducció dels interessos del deute, un apartat que al tancament de 2014 va portar a la Diputació a pagar prop de 3 milions d’euros, i que enguany no arribarà al milió d’euros, amb uns interessos de 880.000 euros a data 1 de desembre.

Serveis socials i transparència

En un pressupost ja consolidat, continuista en les principals partides del passat curs, com els 20,6 milions d’euros per al Fons de Cooperació Municipal al costat de la Generalitat o els 12,6 milions per a millora de col·legis i construcció de centres de dia en les comarques valencianes, un dels principals increments torna a produir-se en matèria social, amb un increment d’al voltant de 3 milions d’euros per a serveis bàsics.

D’açò va parlar la diputada Rosa Pérez Garijo, portaveu d’Esquerra Unida, que després d’aplaudir “la igualtat de condicions i concurrència per a tots els pobles i l’eliminació de convenis i plans teledirigits”, va comparar les xifres d’inversió de la passada i la present legislatura per a presentar el model de l’actual equip de govern: “el pressupost que es destinava a Inclusió Social no arribava als 4 milions d’euros, una xifra que s’ha triplicat enguany amb una inversió de 12 milions d’euros que posa en valor la justícia social”.

La diputada d’Inclusió Social ha destacat també “el significatiu augment pressupostari per al Centre Ocupacional, que ha passat a formar part de la Xarxa de Dependència de la Conselleria”, i ha indicat igualment l’augment pressupostari en Teatres i Memòria Històrica, àrees que també dirigeix Rosa Pérez Garijo.

Per la seua banda, el diputat de Transparència i portaveu de València en Comú, Roberto Jaramillo, ha mostrat la seua satisfacció amb el treball conjunt d’un govern “plural, que posa a les persones en primer lloc, i cada vegada dóna més diners als ajuntaments perquè ho utilitzen com consideren oportú, amb ajudes cada vegada més transparents que es basen en criteris objectius”.

En l’apartat de Govern Obert, Jaramillo ha traçat el full de ruta dels pròxims mesos, que passa per “ajudar als ajuntaments a resoldre els problemes amb els quals es troben, amb un augment dels recursos econòmics i el reforç de l’aliança estratègica amb les universitats públiques valencianes”.