La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació, dependent de l’Àrea de Cultura de la Diputació de València, obri una nova etapa de la Revista Valenciana de Filologia, que reprèn la publicació editada entre el 1951 i el 1981 per la Diputació de València, amb una freqüència anual i tant en format electrònic –d’accés lliure i gratuït– com en paper. La publicació es presentarà el proper dijous, 8 de febrer, a les 13:00 hores, en la Sala César Simón de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació de la Universitat de València, i comptarà amb Vicent J. Escartí, director de la revista; Xavier Rius, diputat de Cultura; Carles Padilla, degà de la Facultat; i Josep Enric Rubio, professor de Filologia de la Universitat de València.

Per a Vicent Flor, director del Magnànim, «aquesta nova etapa de la Revista Valenciana de Filologia vol mantenir la inspiració que va marcar l’etapa anterior, conservant l’amplitud de mires que es proposava el seu fundador, Artur Zabala, però tractant d’arribar a tots els sectors de la societat interessats en la cultura valenciana».

Per la seua part, el director de la revista, Vicent J. Escartí, ha explicat que a partir d’aquest moment «s’obri un període d’esforç per aconseguir la internalització de la publicació, perquè s’incloga, des del primer moment, en els millors rànquings de publicacions científiques de la matèria», ha avançat.

Aquesta nova etapa de la Revista Valenciana de Filologia compta amb Rafel Roca com a secretari, a més d’un Consell de Redacció integrat per experts de diferents universitats valencianes, entre els que destaquen Antoni Ferrando, Manuel Pérez Saldanya, Abelard Saragossà, Carme Gregori, Albert Hauf, Eulàlia Miralles, Rafael Castelló, Ferran Suay, Rosa Agost i Maite Simon.

Pel que fa al Comitè Científic, aquest està format per prestigiosos professors representants de les universitats i institucions culturals d’Anglaterra, Itàlia, França, els Estats Units o Alemanya, a més de les institucions acadèmiques valencianes. Entre ells destaquen Robert Archer, Anna Maria Babbi, Carme Barceló, Maria Barceló Crespí, Anna Maria Compagna, Dominique de Courcelles, Immaculada Fàbregas, Vicent Lledó-Guillem, Vicent Martines, Juan Carlos Moreno Cabrera, Vicent Pitarch Almela, Lídia Pons, Hans-Ingo Radatz, Rafael Ramos Alfajarín, Valentina Ripa, Albert Rossich, Vicent Salvador Liern, Vicent Simbor Roig, Max Wheeler i Marie Claire Zimmermann.

Ausiàs March, protagonista del primer número

El primer número de la Revista Valenciana de Filologia està dedicat a Ausiàs March, amb estudis de Rafael Alemany i Elena Sánchez, Francesc J. Gómez i Josep Pujol, Robert Archer i Marie Claire Zimmermann, que aporten nous enfocaments i noves qüestions que cal tenir en compte de cara al futur dels estudis referits al poeta valencià més universal.

La secció Miscel·lània compta amb treballs de Jordi Ginebra, Pep Valsalobre, Salvador Ortells, Miquel Àngel Pradilla i Joseph Gulsoy, qui ja va participar en la primera època de la revista. Com a novetat, la publicació oferirà una entrevista a literats del camp de la Filologia –en aquest cas, a Joan Francesc Mira, realitzada per Carles Fenollosa– i una secció de recensions. El volum compta amb il·lustracions de Pilar Dolz i Maria Carballo.