El Pacte de les Alcaldies pel Clima i l’Energia celebra a Brussel·les deu anys de treball per uns objectius climàtics i energètics comuns per als més de 7.500 ajuntaments adscrits al pacte arreu del món. El diputat de Medi Ambient, Josep Bort, assisteix a aquesta cerimònia el 21 i 22 de febrer en representació de la Diputació de València, coordinadora del pacte per als 220 municipis de les comarques valencianes que s’han adscrit a aquesta iniciativa de la Comissió Europea des del seu llançament l’any 2008.

El Pacte de les Alcaldies pel Clima i l’Energia constitueix el principal moviment europeu en què participen les autoritats locals i regionals que han assumit el compromís voluntari de reduir les emissions de CO2 en un 40% abans de l’any 2030, amb el propòsit de millorar l’eficiència energètica, utilitzar fonts d’energia renovable als seus territoris i desenvolupar mesures per a adaptar-se a les conseqüències del canvi climàtic.

La Diputació, com a coordinador territorial del pacte, té l’objectiu de fer arribar la iniciativa a les autoritats locals del seu territori per promoure l’adhesió, i també facilitar als signataris l’assistència tècnica, econòmica, administrativa i política necessària per a assolir els seus compromisos. En aquest sentit, crida l’atenció el gran increment d’acaldies valencianes que s’han sumat a esta iniciativa des del 2015, quan hi havia solament 17 entitats locals inscrites.