La vicepresidenta de la Diputació de València, Maria Josep Amigó, i el conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, han visitat les instal·lacions del CEIP Gregori Mayans i Císcar i del CEIP Miguel de Cervantes de la localitat de Xirivella acompanyats del seu alcalde, Ricard Barberà, i altres membres de la corporació. Aquest últim col·legi ha estat beneficiari d’una ajuda pressupostària per valor de 230.000 euros en el marc del Pla Municipal de Manteniment d’Escoles, que té per objecte realitzar actuacions de conservació i manteniment en centres d’Educació Infantil i Primària i en el que participen de forma conjunta la Generalitat Valenciana, la Diputació de València i els Ajuntaments.
La vicepresidenta ha assenyalat que «en esta escola, on estudien més de 700 xiquets, hem pogut comprovar que després de 20 anys de govern del Partit Popular, l’educació pública no era la seua prioritat. Però per al Govern del Botànic i per als governs de la Diputació i de tots els ajuntaments, sí que és una prioritat, i així estem invertint, en este cas 230.000 euros, per a poder fer possible l’eficiència energètica, perquè sí que hem pogut comprovar que les portes i les finestres d’este centre estan des de fa més de 40 anys sense canviar en gran part de les aules i és importantíssim contribuir a fer possible la millora de les escoles».
Per a Maria Josep Amigó, aquest tipus d’actuacions demostren que «la decisió a l’inici de legislatura de col·laborar i que les administracions estaven per a donar-se la mà i unir esforços, està donant els seus primers fruits i estem encantats de veure que anàvem pel bon camí. Tenim claríssim que l’esperit i la lletra del Pacte del Botànic el compartim tant des de la Diputació com també des dels Ajuntaments, perquè allà on ens acostem ens reben amb els braços oberts i estan encantats de veure com la col·laboració entre les tres administracions, Conselleria, Diputació i Ajuntaments, fa possible que arribem a més llocs i que al final el nostre objectiu és millorar la qualitat de vida dels nostres veïns i veïnes, i com no podia ser d’una altra manera, dels nostres xiquets i xiquetes».
El conseller d’Educació, Vicent Marzà, ha afirmat després de visitar els centres que «fa molt de temps que no es fan actuacions integrals en molts dels centres que hem visitat, avui ací també ho hem pogut veure, i esta administració, els governs que van nàixer en el 2015, els Governs del Canvi, no només de la Diputació, també dels Ajuntaments i de la Generalitat, estem treballant conjuntament per fer realitat allò que hem dit sempre, i és que els xiquets i les xiquetes tinguen una educació pública digna, de qualitat, en unes bones infraestructures. Ja hem millorat també l’atenció que tenen per part dels mestres i professors, estem intentant millorar i revertir tot allò que va haver amb les retallades, i poc a poc ho estem fent realitat».
En aquest sentit, el conseller ha anunciat que els dos centres educatius de Xirivella entraran en el Pla Edificant de la Conselleria, a més de la inversió que el CEIP Miguel de Cervantes rebrà en el Pla Municipal de Manteniment d’Escoles on participen les tres administracions. Vicent Marzà ha assegurat també que «amb les actuacions que ja tenim previstes junt amb l’Ajuntament, amb el Pla Edificant, i aquelles que també tenim amb la Diputació per a millorar l’eficiència energètica, els xiquets estaran en millors condicions i anirem revertint una qüestió històrica, i és que feia molts anys que s’haurien d’haver fet actuacions».
L’alcalde de Xirivella, Ricard Barberà, ha reiterat que l’educació també és una prioritat per a l’equip de govern local, i ha assenyalat que «la col·laboració entre administracions també significa que l’Ajuntament també va ficar molt de treball des del seu departament d’Urbanisme, que farem molt a gust perquè és pel bé de l’educació dels nostres xiquets i xiquetes. Estem molt satisfets i orgullosos per aquest projecte, perquè s’acompleix una demanda històrica del Gregori Maians, que és l’escola més antiga d’este poble, amb l’anunci per part de la Conselleria de la inclusió en el Pla Edificant de renovació del centre».
El Pla Municipal de Manteniment d’Escoles a l’Horta Sud
La Diputació de València sufragarà actuacions de conservació i manteniment en un total de nou centres d’educació infantil i primària de l’Horta Sud. La comarca rebrà una inversió d’1.820.000 euros que s’assignarà a aquests nou centres educatius: el CEIP González Gallarza d’Alaquàs (230.000 euros); el CEIP Juan Esteve d’Albal (130.000 euros); el CEIP Ausiàs March d’Aldaia (230.000 euros); el CEIP Benjamín Benlloch de Manises (230.000 euros); el CEIP Jaume I de Mislata (180.000 euros); el CEIP L’Horta de Paiporta (230.000 euros); el CEIP Villar Palasí de Quart de Poblet (180.000 euros); el CEIP Lope de Vega de Torrent (180.000 euros); i el CEIP Miguel de Cervantes de Xirivella (230.000 euros).
La Diputació de València va decidir destinar en el pressupost de 2017 un total de set milions d’euros en ajudes directes als municipis per al manteniment dels col·legis. Tant Maria Josep Amigó com Vicent Marzà han coincidit en subratllar que aquest programa tindrà continuïtat en l’exercici 2018 i que les dues administracions continuaran «apostant pels nostres col·legis, donat que és necessària la millora de les infraestructures educatives en molts dels nostres municipis, partint sempre de criteris tècnics i d’una assignació dels recursos en base a necessitats reals».