La recuperació de la bassa de la Reserva de Fauna La Balsilla i la millora del seu entorn, la rehabilitació dels senyals informatius de la senda que travessa el paratge La Solana – Barranc de Lucia i l’adequació dels accessos de la Cova Sabuquera són una realitat gràcies a les obres finançades per la Diputació de València. El diputat Josep Bort, responsable de Medi Ambient, i l’alcaldessa d’Alcublas, Blanca Rosa Pastor, han visitat aquests espais naturals per comprovar els progressos aconseguits amb les diverses actuacions per a la seua conservació.

“Des de l’àrea de Medi Ambient estem fent un esforç important en regenerar espais degradats, els quals no s’hagueren pogut recuperar sense l’ajuda de la Diputació”, ha destacat Bort durant la visita. En paraules del diputat, Alcublas “és un exemple clar de com s’ha de restaurar després d’un incendi d’una manera amable amb el medi ambient, a més de cuidar un entorn on es troben espècies úniques com el gallipato”.

Per la seua banda, l’alcaldessa d’Alcublas ha agraït la inversió de la Corporació provincial en millorar les condicions turístiques del poble, tenint en compte la qüestió del medi ambient i el clima. “Hem recuperat una bassa que anava a perdre’s i que es convertirà en un espai de recreació familiar, a més de mantindre un espai per a les ovelles”, ha expressat Pastor. Així mateix, l’alcaldessa ha valorat la restauració de la Cova Sabuquera, cremada després de l’incendi que va sofrir en 2012, on s’instal·larà una ruta circular que permetrà als practicants de senderisme conèixer els antics oficis de la població i les trinxeres alçades durant la Guerra Civil.

D’aquesta forma, les intervencions que s’han realitzat en aquests dos espais naturals han comptat amb una inversió de 66.000 euros per part de la corporació provincial, el que suposa més del 90% del seu cost.

La recuperació de La Balsilla

El projecte de restauració de la Reserva de Fauna La Balsilla ha comptat amb el finançament de la Diputació gràcies als 41.339 euros del Programa de Recuperació d’Espais Degradats, quantitat que suposa el 92.5% dels 44.691 euros totals. Per la seua banda, el consistori d’Alcublas ha invertit 3.351 euros en aquestes actuacions, que representa el 7,5% del global invertit.

La Balsilla, que es troba al terme municipal d’Alcublas, va ser declarada Reserva de Fauna l’any 2009 per la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge, junt amb altres sis espais. El mateix municipi compta al seu terme amb dos entorns més, La Balsa Pedrosa i La Balsa Silvestre, inclosos també en aquest catàleg de Reserves de Fauna per la presència de poblacions excepcionals d’espècies silvestres com la gandària o ofegabous (Pleurodeles waltl), el gripau d’esperons (Pelobates cultripes) i altres amfibis.

Malauradament, el llarg cicle de sequera dels últims anys ha provocat que La Balsilla haja perdut la seua capacitat per a retindre aigua i ha passat grans períodes de temps sense ella. Al mateix temps, la mancança de bestiar que abeuren a la bassa ha provocat la falta de conservació de l’espai i dels barrancs, cunetes i assarbs que aportaven aigua a la reserva.

Per fer front a aquesta situació, la Diputació i l’ajuntament han escomés diverses actuacions urgents per restaurar la bassa, els aportaments hídrics i, a més, posar en valor aquest entorn natural, facilitar l’ús públic del mateix i la seua protecció.

La millora del paratge La Solana – Barranc de Lucia

Les obres per a la conservació del patrimoni etnològic del paratge natural municipal La Solana – Barranc de Lucia han comptat amb una inversió de 24.200 euros, dels que 21.780 han sigut aportats per l’ens provincial i 2.420 els ha proveït el consistori d’Alcublas.

La millora d’aquest espai ha inclòs la rehabilitació de la senda PR-CV 105, que travessa el paratge i uneix els principals enclavaments com els Ventisquers i les Caleres, la recuperació dels senyals informatius. També, s’han adequat els accessos i l’entorn de la Cova Sabuquera amb la instal·lació de baranes i d’un mirador en un dels seus vèrtexs.

D’altra banda, aquesta ajuda se suma als 10.000 euros que la corporació provincial va concedir en 2017 per a la realització de treballs de silvicultura i manteniment de la vegetació d’aquest entorn.