La mobilitat és un dels factors urbans que més preocupen  per l’impacte ambiental que genera el transport motoritzat i l’ús dels combustibles fòssils. Davant d’aquest fonamental repte de futur, la bicicleta és un dels mitjans de transport més sostenibles del món i la Diputació de València està decidida a impulsar-la com a element clau dins de la seua estratègia de vertebració del territori en projectes com el pla Territori Carraixet o la via cicloturista Carcaixent-Dènia.

En el Dia Mundial de la Bicicleta, és important assenyalar que aquest transport ja s’ha convertit en un element estratègic a ciutats com Londres, París, Berlín, Àmsterdam o Niza pel seu positiu impacte ambiental i social. A més, la senzillesa i facilitat per a la seua reparació la converteixen en un mitjà de transport de gran durabilitat que genera molt pocs residus derivats del seu manteniment, al contrari que els vehicles motoritzats, la qual cosa la fa ser una de les grans apostes per a equilibrar l’impacte ambiental generat per la mobilitat urbana.

En el Dia Mundial de la Bicicleta, el diputat Josep Bort, responsable de l’àrea de Medi Ambient, ha aprofitat per destacar que “un dels eixos clau de la Infraestructura Verda del nostre territori serà la mobilitat no motoritzada”. “Aquesta s’aconseguirà –ha continuat el diputat– mitjançant la creació d’una xarxa de vies i itineraris ciclistes que facilitaran la mobilitat interurbana, connectaran recursos estratègics i servirà per a aprofitar les potencialitats d’oci, turisme i esport que ofereix el territori”.

Les polítiques públiques van encaminades a la creació de més vies ciclistes per a fomentar l’ús d’aquest mitjà de transport sostenible amb major regularitat i millorar les condicions de seguretat en la circulació amb la bicicleta. En aquesta línia, el diputat ha afegit que “una important xarxa ciclista permetrà promocionar el nostre patrimoni cultural, històric i cultural, fomentant el cicloturisme a les nostres comarques i una nova forma d’habitar més conscient i respectuosa amb el territori”.

La Diputació de València amb la bicicleta

La Diputació de València està decidida a posar la bicicleta en el centre de l’estratègia de mobilitat sostenible i la vertebració del territori, i per a açò ha engegat la creació de dos projectes de recuperació d’espais naturals lligats a aquest mitjà de transport. El pla Territori Carraixet, que coordina la corporació provincial, és un bon exemple de projecte on la bicicleta adquireix un paper molt important i forma part essencial de les millores que es projecten per a l’entorn del barranc.

El pla té com a objectiu corregir els processos de degradació del paisatge, la pèrdua de valors ecològics i pressió urbana. Per a açò, la Diputació impulsa la creació d’un corredor ecològic de rellevància regional que recòrrega els camins de l’aigua des del Parc Natural de la Serra Calderona fins al mar seguint el traçat del barranc del Carraixet. Amb la creació d’aquest corredor, que estarà obert al públic per a poder ser recorregut amb bicicleta, es vertebrarà la infraestructura verda de l’Àrea Metropolitana  i es visibilitzarà el territori i la seua cultura.

A més, i amb l’objectiu de recuperar les vies del tren en desús, la Diputació de València està realitzant l’estudi de factibilitat per a la realització d’una via verda en el tram ferroviari Carcaixent-Denia, amb una longitud de més de 52 quilòmetres de via cicloturista, senderista i de persones amb mobilitat reduïda.

Segons les dades de l’últim Baròmetre de la Bicicleta a Espanya 2017, realitzat per la Xarxa de Ciutats per la Bicicleta (formada per 550 municipis) i la DGT, quasi la meitat dels espanyols d’entre 12 i 79 anys (19 milions de persones) utilitzen aquest mitjà de transport amb alguna freqüència. Les dades indiquen que la bicicleta està en auge: des de la realització del primer baròmetre en 2009, el nombre d’usuaris de la bici ha augmentat a Espanya en 3,5 milions de persones i fins a 8,5 milions de persones la utilitzen setmanalment en les seues tasques, la qual cosa suposa 5 punts més que en 2009.

A Espanya s’estima que existeixen 30 milions de bicicletes. En els últims anys, les ciutats més capdavanteres del món s’han sumat a la creació de sistemes de lloguer de bicicletes urbanes i el baròmetre mostra que el 54% dels usuaris de la bici al nostre país ja la utilitza per als seus desplaçaments diaris. Tres de cada quatre ciutadans (el 74,9%) té alguna bici a casa i sis de cada deu tenen bicicleta per a ús personal, segons indica el baròmetre.