El catàleg de novetats editorials i d’activitats que presenta la Institució Alfons el Magnànim-Centre d’Estudis i d’Investigació a la Fira del Llibre de València arriba carregat amb més de 20 publicacions variades, entre les que destaquen els assajos d’actualitat i diverses traduccions. El Magnànim, que depèn de l’àrea de Cultura de la Diputació, ha inaugurat la seua caseta en aquesta 53 edició de la Fira amb l’acompanyament de la vicepresidenta, Maria Josep Amigó, i del diputat de Cultura, Xavier Rius.
La Institució desenvoluparà nombroses activitats des del dijous 26 d’abril fins el diumenge 6 de maig, com per exemple la presentació de La fantasia de la història feminista, de Joan W. Scott, del llibre La guerrilla antifranquista en la comarca Requena-Utiel, de Teófilo Gallega, o la signatura d’exemplars dels poemaris de Marc Granell.
La vicepresidenta de la corporació provincial ha afirmat que “la Diputació té un paper molt important en la Fira, enguany la Institució Alfons el Magnànim ha doblat el seu espai i té dos casetes, perquè és moltíssima la producció que es fa al llarg de l’any. Des de desembre de 2015 s’han editat 73 llibres i s’han fet altres tantes col·laboracions i reedicions que arriben al centenar de publicacions, una xifra molt important per a poc més de 2 anys”.
Amigó ha assenyalat també que cal desenvolupar la col·laboració “per fomentar la lectura en la nostra llengua, i per tant, dins de la Fundació Full, en el Pla de Foment de la Lectura, la Diputació col·labora amb les ‘Ciutats Lectores’”. “És importantíssim –ha afegit– que els llibres en paper arriben també a tots els pobles i totes les ciutats”.
Xavier Rius, diputat responsable de l’àrea de Cultura, ha ressaltat que “enguany s’ha fet un esforç, sobre tot des la Institució Alfons el Magnànim, de fer una producció no sols quantitativament molt important, sinó qualitativament, que està fent que se’ns estiguen exhaurint les primeres edicions i sé que seran un èxit en la Fira”.
El diputat ha aprofitat també per felicitar a la Institució i a la direcció del Magnànim perquè “estan tenint un encert extraordinari en la tria tant de temes d’actualitat de reflexió, com d’autors actuals i, fins i tot, de reedició de per exemple el Tirant lo Blanc o Ausiàs March en castellà per fer difusió en tota Sud-Amèrica. Pense que estem recuperant la Institució Alfons el Magnànim com eixe referent de cultura, via literatura, del qual estàvem orfes els valencians”.
El director del Magnànim, Vicent Flor, ha explicat que “tenim un elenc de novetats molt importants i estem molt il·lusionats perquè la Fira del Llibre de València cada vegada és més important i més referencial”. “Pensem que és molt important que els llibres la gent els conega, els toque, puguen debatre amb els autors i, per tant, portem una línia de presentacions en València ciutat i en comarques per a donar a conèixer les principals novetats del Magnànim”, ha prosseguit.
Tant en la caseta del Magnànim, situada a la plaça principal, com en la carpa de l’Associació d’Editors del País Valencià, es podran trobar els més de setanta llibres publicats en aquesta nova etapa de la Institució, d’entre els quals destaquen llibres com La idea del socialisme, la traducció al valencià de l’obra d’un dels sociòlegs contemporanis més important, Axel Honneth; el Diari de Sotaia, del benvolgut Joan Pellicer, que ja va per la seua tercera edició; el Premi València d’Assaig, El plaer de la carn. Sexe i temperament en la cultura medieval, amb la seua segona edició recent estrenada; així com el València Nova, Exclosos i transparentats. Del panòptic a la pantalla digital, de Javier Cigüela, entre molts altres. A més d’una bona representació de l’extens catàleg històric del Magnànim.
Feminisme, neoliberalisme, capitalisme o il·lustració: Assaig per a tots els gustos
El Magnànim, en aquesta nova etapa, ha apostat de manera decidida per les traduccions de les i els grans pensadors contemporanis, per tal d’aportar debats d’actualitat al si de la societat valenciana. D’entre les novetats destaquen les traduccions de La fantasia de la història feminista, de Joan W. Scott; Els amos del món. Hayek, Friedman i el naixement de la política neoliberal, de Daniel Stedman Jones; Com acabarà el capitalisme. Assaigs sobre un sistema en fallida, de Wolfgang Streeck; El burócrata y el pobre. Relación administrativa y tratamiento de la miseria, de Vincent Dubois; o Il·lustració, progrés i modernitat, de Hans Ulrich Grumbrecht, Reinhart Koselleck i Horst Stuke.
Descobrint la poesia inèdita de Fuster
També estarà disponible per a la Fira Poesia inèdita un volum 26 poemes mai publicats de Joan Fuster que reprendrà la històrica col·lecció de Poesia del Magnànim dirigida als anys noranta per Marc Granell i Eduard J. Verger i ara a càrrec de Vicent Berenguer. Aquest és el segon llibre de Fuster publicat durant la nova etapa, després de Notes d’un desficiós, que es va presentar en l’anterior edició de la Fira i que es va convertir en tot un èxit en la caseta del Magnànim.
Presentacions, signatures i entrevistes amb els autors del Magnànim
D’entre les activitats del Magnànim, presentarem el llibre La guerrilla antifranquista en la comarca Requena-Utiel (desde sus orígenes hasta 1947), on es reconstrueix de manera minuciosa les penalitats dels maquis, homes i dones compromesos amb un ideal, que després del final de la Segona Guerra Mundial intentaren des de les muntanyes de l’interior mantindre encesa la flama de la lluita armada contra el franquisme i per restaurar la Segona República. L’acte, que tindrà lloc a l’Espai Autors el dissabte 5 de maig a les 13 hores, comptarà amb Teófilo Gallega, autor del llibre; Alfons Cervera, periodista i escriptor; i Manel Pastor, director de la col·lecció Estudis Comarcals, en la qual apareix el llibre.
Per altra banda també es presentaran dues novetats de la col·lecció Moment. Memorialística, dirigida per Xavier Serra i encetada amb l’èxit abans esmentat, Diari de Sotaia. Els nous llibres de la col·lecció, Camil Albert. Memòries de la viuda d’un anarquista, de Matilde Gras, i Memòries de les meues vicissituds polítiques des del 1820 fins al 1836, de l’editor valencià Marià Cabrerizo, centraran l’acte que tindrà lloc el dimecres 2 de maig, a les 19’00 hores, també a l’Espai Autors de la Fira. Xavier Serra i Vicent Flor, director del Magnànim, també aprofitaran per a parlar del famós dietari de Joan Pellicer, que es publicà el darrer any, i del proper número de la col·lecció, el quart, El temps guanyat. Memòries d’un mestre valencià, de Vicent Esteve Montalvà.
A més, els autors del Magnànim tindran una presència molt important a la Fira. D’una banda, l’aclamat poeta Marc Granell signarà els exemplars de la seua Poesia completa (1976-2016), un dels llibres més venuts de la història recent del Magnànim. D’altra, professors com Maria Jesús Felipe, autora d’El sistema de protecció social i l’estat del benestar a la Comunitat Valenciana; Víctor Labrado, encarregat de la nova edició del Tirant lo Blanc; Josep Andreu Bosch, autor de L’esport valencià durant la Guerra Civil (1936-1939); i Francisco José Goerlich, autor d’El empobrecimiento valenciano, seran entrevistats per al canal de YouTube de la Fira del Llibre de València.