L’Horta Nord rebrà els propers dos anys una inversió de més de 2,5 milions d’euros per a la millora i el condicionament dels centres educatius de titularitat municipal a través dels plans d’inversió que desenvolupa la Diputació de València. Aquestes ajudes es realitzaran a través del nou Pla de Millora d’Espais Educatius Municipals bianual que desenvoluparà la corporació provincial durant 2018 i 2019, i també mitjançant la segona fase del Pla Municipal de Manteniment d’Escoles que s’executarà enguany.

La vicepresidenta de la Diputació, Maria Josep Amigó, acompanyada per l’alcalde d’Albalat dels Sorells, Nicolau Claramunt, ha presentat les noves inversions en educació pública davant d’alcaldesses i alcaldes dels municipis de l’Horta Nord. Segons ha explicat la vicepresidenta, amb el Pla de Millora d’Espais Educatius Municipals totes les escoletes infantils com els conservatoris musicals i centres de formació per adults de la comarca podran realitzar obres de condicionament i millora de les seues infraestructures.

“A la Diputació estem compromesos amb l’educació pública, de qualitat i en valencià, i amb aquestes inversions volem impulsar la millora d’aquesta educació en tots els àmbits reglats, tant a les escoletes municipals com als conservatoris o els centres formatius per a adults”, ha assenyalat Maria Josep Amigó.

“Per això —ha continuat la vicepresidenta— hem decidit escometre aquest Pla de Millora d’Espais Municipals, i continuar amb el Pla de Manteniment d’Escoles que complementa l’Edificant de la Conselleria. D’aquesta manera, tots els centres educatius municipals rebran ajudes per a la seua millora, i els CEIPS que no han pogut acollir-se al pla autonòmic, també podran incrementar l’eficiència energètica amb aquesta segona fase del programa”.

L’alcalde d’Albalat dels Sorells, Nicolau Claramunt, ha mostrat la seua satisfacció per la iniciativa de la corporació provincial i ha assenyalat també que “aquestes inversions en els centres educatius municipals són molt positives perquè són espais que han estat un poc descuidats i amb aquests fons podrem compensar esta situació”.

El nou Pla de Millora d’Espais Educatius Municipals 2018-2019 invertirà a la comarca de l’Horta Nord 1.558.000 euros per tal de millorar 41 centres municipals d’educació reglada. Amb aquest programa, les 19 escoletes infantils, 3 conservatoris musicals i 19 escoles d’adults amb titularitat municipal que hi ha a la comarca percebrà cadascun una ajuda de 38.000 euros.

El Pla Municipal de Manteniment d’Escoles de 2018 destinarà 950.000 euros a cinc CEIPS de Massamagrell, Museros, Paterna i Rocafort. Amb aquestes ajudes, la Diputació complementa el Pla Edificant que desenvolupa la Conselleria d’Educació i col·labora en el finançament d’obres de millora de l’eficiència energètica dels centres que no s’inclouen al pla autonòmic, d’acord amb els criteris definits pel personal tècnic de la Conselleria.

El Pla de Millora d’Espais Educatius Municipals 2018-2019

El nou programa de la Diputació per al finançament de millores als espais educatius municipals comptarà amb un pressupost global de 10,3 milions d’euros i desenvoluparà un total de 270 actuacions en 160 municipis valencians: 169 a escoletes infantils, 13 a conservatoris musicals, i 88 a centres formatius d’adults. Durant el 2018 s’invertiran 6,4 milions d’euros que es destinaran als centres infantils, i al 2019 els 3,8 milions d’euros restants s’invertiran als conservatoris i les escoles d’adults.

El repartiment d’aquestes subvencions s’ha realitzat segons criteris objectius. El 44% del total es dedicarà a 86 municipis de menys de 5.000 habitants, inclosos dins del tram 1 del pla. El 30,7 % serà per als 46 municipis d’entre 5.000 i 20.000 habitants del segon tram, i el 25.5 % restant arribarà a les 69 localitats de més de 20.000 habitants.

Segons el tipus de centre educatiu, el 63% dels recursos del pla seran per a la millora de les escoletes infantils, el 32,5% per als centres de formació d’adults, i el 5 % per als conservatoris municipals.

El Pla Municipal de Manteniment d’Escoles 2018

La segona fase del pla que s’inicià al 2017 en col·laboració amb la Conselleria d’Educació comptarà amb un pressupost de 5.5 milions d’euros. El programa arribarà a 38 centres educatius d’infantil i primària de 34 pobles valencians per tal de millorar l’eficiència energètica d’aquells centres que no s’han acollit al Pla Edificant de la Conselleria.

Aquestes noves actuacions es sumen a les 44 intervencions realitzades durant el 2017 i suposen, en total, la millora de les condicions de més de 20.000 alumnes de 76 localitats. En els dos exercicis, el Pla Municipal de Manteniment d’Escoles haurà destinat 12,5 milions d’euros i haurà permés el condicionament de 82 centres públics d’educació.

La Diputació dedica 23 milions d’euros a l’educació pública

A través d’aquests plans, des del 2017 la corporació provincial ha destinat 23 milions d’euros a la millora dels centres educatius públics valencians. Al final de la legislatura, s’hauran realitzat 352 actuacions en centres educatius en un total de 180 municipis de les comarques valencianes. Amb això, dos de cada tres municipis hauran rebut de la Diputació una inversió específica per a millora dels centres educatius.