El proper dimarts 5 de juny, a les 19’00 hores, la Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació, que depén de l’àrea de Cultura de la Diputació, presentarà una de les últimes novetats editorials, el llibre L’univers literari de les escriptores valencianes dels segles XVI-XVIII. L’acte, que tindrà lloc al Pati Gòtic del Palau dels Scala (Manises, 3), seu de la Diputació de València, comptarà amb la participació de l’autora, María de los Ángeles Herrero, doctora en Llengua i Literatura Catalanes per la Universitat d’Alacant, i de Marinela Garcia Semper, encarregada de prologar el llibre i professora de Filologia Catalana de la Universitat d’Alacant.
Autories oblidades i noves perspectives d’estudi de la literatura femenina valenciana
Al llarg dels últims anys hem començat a ser conscients d’un important nombre d’escriptores que havien estat silenciades, oblidades o amagades segle rere segle. En aquest sentit, el volum té com a principal objectiu oferir una panoràmica de les lletres femenines valencianes durant els segles XVI, XVII i XVIII. L’autora fa un recorregut pels gèneres que conrearen, amb especial atenció per la prosa religiosa i, amb més detall, per les autobiografies i les confessions espirituals. També hi tenen cabuda qüestions com l’ús o el desús del valencià en els seus escrits, la reflexió sobre el cànon literari tradicional i la necessitat de refermar l’existència d’una línia genealògica en les lletres femenines valencianes. Al mateix temps, hi ha un interès per donar més visibilitat a algunes autores com Hipòlita Roís de Liori, Àngela Almenar, sor Francisca de Jesús, sor Gertrudis de la Santísima Trinidad, sor Bernarda Romero, Rosa Trincares o María Egual, entre d’altres. En definitiva, es tracta d’un estudi que resol interrogants del món de l’escriptura femenina al Regne de València durant l’època moderna, però que alhora convida a estirar-ne del fil i continuar investigant-hi des de diversos punts de vista com el filològic, l’històric, el sociològic, el religiós o l’espiritual.
María Ángeles Herrero (Saix, 1978) és doctora en Llengua i Literatura Catalanes per la Universitat d’Alacant. Ha treballat en projectes sobre el teatre popular valencià i actualment ho fa dins del projecte ADSO (Análisis Distante del Soneto Castellano de los Siglos de Oro) de la Universitat d’Alacant. Té publicats estudis principalment sobre les lletraferides en territori valencià, l’autobiografia espiritual femenina, l’obra literària de Vicent J. Escartí i la lexicografia dialectal de Saix.
Més informació: Institució Alfons el Magnànim