Les Jornades Comarcals sobre Canvi Climàtic i Energia Sostenible que organitza l’àrea de Medi Ambient de la Diputació de València segueixen el seu recorregut i han celebrat al municipi de Torrent un nou encontre on s’han abordat distints aspectes sobre la mobilitat elèctrica i l’autoconsum, transició i pobresa energètiques. El diputat de Medi Ambient, Josep Bort, l’alcalde de Torrent, Jesús Ros Piles, i el president d’ASELEC, Rafael Castillo, han estat els encarregats de presentar la nova sessió formativa amb tècnics municipals, representants locals i membres d’associacions.

Josep Bort, durant la presentació a la Casa de Cultura de Torrent, ha remarcat que “hem d’avançar cap a un model econòmic i energètic baix en carboni, i això passa necessàriament per canviar els nostres hàbits i formes de fer i viure. Amb aquestes jornades i sessions, des de la Diputació volem apropar els coneixements tècnics necessaris per entendre com aquestes noves tendències es poden materialitzar als nostres pobles i a les nostres vides”.

Aquest cicle de jornades que impulsa l’àrea de Medi Ambient es realitza en col·laboració amb l’Associació d’Empresaris, Instal·ladors elèctrics, Telecomunicacions i Energies Renovables de València (ASELEC) i constitueixen una iniciativa innovadora per a conscienciar i formar en polítiques per a fer front al canvi climàtic.

“La mobilitat elèctrica és clau en el canvi de model energètic i la descarbonització de l’economia. Per això, és necessari estimular la demanda de vehicles elèctrics i desenvolupar una infraestructura de recàrrega potent si volem canviar el model”, ha subratllat el diputat.

La Diputació, com a coordinador territorial del Pacte de les Alcaldies pel Clima i l’Energia, té l’objectiu de fer arribar aquest pacte a les autoritats locals del seu territori per promoure l’adhesió, i també facilitar als signataris l’assistència tècnica, econòmica, administrativa i política necessària per a assolir els seus compromisos. En aquest sentit, crida l’atenció el gran increment d’alcaldies valencianes que s’han sumat a esta iniciativa des del 2015, quan hi havia solament 17 entitats locals inscrites, i que actualment són 222.

Aquest Pacte constitueix el principal moviment europeu en què participen les autoritats locals i regionals que han assumit el compromís voluntari de reduir les emissions de CO2 en un 40% abans de l’any 2030, amb el propòsit de millorar l’eficiència energètica, utilitzar fonts d’energia renovable als seus territoris i desenvolupar mesures per a adaptar-se a les conseqüències del canvi climàtic

La ruta d’aquestes sessions comarcals climàtiques continuarà durant les properes setmanes als següents municipis: Paiporta (27/6/2018), Sueca (16/7/2018), Ontinyent (18/7/2018), Sagunt (23/7/2018), Pobla de Vallbona (25/7/2018) i Gandia (30/7/2018).

La Diputació subvenciona la compra de vehicles elèctrics

L’àrea de Medi Ambient de la institució provincial, com a coordinadora territorial del Pacte de les Alcaldies pel Clima i l’Energia, ha llançat una nova línia d’ajudes per a que els ajuntaments valencians compren nous vehicles elèctrics i canvien els models de combustió de les seues flotes municipals. Així mateix, les noves subvencions també finançaran la instal·lació de punts de recàrrega als municipis.

Aquest nou programa compta amb un pressupost de 750.000 euros ila quantitat màxima subvencionable per a cada municipi serà de 20.000 euros. Amb això, la Diputació pretén col·laborar en la reducció de les emissions de diòxid de carboni de les comarques de València, on el 31 % són produïdes pel sector del transport. El canvi d’un turisme o furgoneta lleugera de combustió per un model elèctric permet reduir un 43,6% les seues emissions.