Les brigades forestals de Divalterra, integrades en el dispositiu de Prevenció i Extinció d’Incendis Forestals coordinat per l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències, han començat el pla de treball per als mesos d’estiu i han incrementat les hores de vigilància per reduir les situacions que puguen suposar un risc d’incendi.

La gerència de Divalterra, composta per Xavier Simón i Agustina Brines, ha explicat que l’objecte principal d’aquesta activitat és “localitzar focs incipients el més prompte possible perquè es puga actuar amb rapidesa”. Així mateix, han destacat “la important implantació territorial de les brigades forestals, cosa que facilita la ràpida actuació enfront de qualsevol eventualitat que pose en perill les nostres muntanyes”.

Així, fins el pròxim 30 de setembre, els efectius de la Diputació de València realitzaran labors habituals de silvicultura al matí, centrant-se en la vigilància en horari vespertí.

D’igual manera, els dies en què s’haja establit nivell de preemergencia 3 per risc extrem d’incendis forestals, així com els caps de setmana i festius amb alerta 2, les brigades es dedicaran exclusivament a labors de vigilància, tant des dels punts assignats com en ruta.

Punts de vigilància

Les brigades compten amb punts de vigilància en punts alts de la província de València que complementen a la resta de mitjans i que els permeten albirar una gran quantitat de terreny, i d’aquesta manera poder detectar columnes de fum que pogueren ser indicadores de l’inici d’un incendi forestal.

Un altre dels punts forts de la vigilància es dóna a les àrees recreatives i llocs que reben gran quantitat de visitants. Entre els objectius dels brigadistes està la de vigilar els paellers i zones de preparació de menjar, així com informar els usuaris de la muntanya i de l’entorn de les normes a complir.

En aquest sentit, la gerènciade Divalterra ha destacat “la rellevància de les rutes de supervisió, especialment a les zones amb gran afluència de persones, i que a més permeten que les brigades coneguen encara millor el territori i les seues comunicacions”.

Vigilància de tempestes

Les brigades de Divalterra també realitzen en període de vigilància un seguiment de les tempestes amb aparell elèctric per observar, en la mesura del que siga possible, la caiguda dels rajos, i és que en el cas de tempesta seca, la probabilitat d’incendi forestal és molt alta. Per això, prestaran especial atenció a les zones afectades i les visitaran per comprovar si hi ha algun raig latent.