La senda formativa en polítiques públiques per impulsar la mobilitat elèctrica i l’autoconsum energètic a les comarques de València ha fet una nova parada a la Pobla de Vallbona. L’àrea de Medi Ambient de la Diputació, de la mà d’Aselec, ha oferit a tècnics municipals, representants locals i a tota la ciutadania una sessió formativa del cicle de Jornades Comarcals sobre Canvi Climàtic i Energia Sostenible en la que s’han abordat diversos elements sobre mobilitat urbana i energia sostenible.

El diputat de Medi Ambient, Josep Bort, i l’alcalde de La Pobla de Vallbona, Josep Vicent Garcia Tamarit, junt amb el representant d’ASELEC, Rafael Castillo, han estat els encarregats de presentar la jornada formativa a la Casa de Cultura del municipi que han impartit distints especialistes.

Josep Bort ha subratllat durant aquest encontre que “la lluita contra el canvi climàtic té als municipis uns espais clau des dels que podem dur a terme polítiques concretes per mitigar els efectes d’aquest fenomen”. “La mobilitat elèctrica —ha afegit el diputat— és, sens dubte, una peça fonamental per al canvi de model energètic i la descarbonització de l’economia, dos objectius essencials per fer front al canvi climàtic”.

El diputat també ha animat als municipis a sumar-se a la nova convocatòria d’ajudes que ha llançat la Diputació per a la compra de vehicles elèctrics i instal·lació de punts de recàrrega, i que estarà oberta fins el proper dia 14 d’agost.

La jornada que ha tingut lloc al municipi del Camp de Túria és una iniciativa de l’àrea de Medi Ambient, en col·laboració amb l’Associació d’Empresaris, Instal·ladors elèctrics, Telecomunicacions i Energies Renovables de València (ASELEC), per tal de conscienciar i formar en polítiques contra al canvi climàtic tant als tècnics municipals com als responsables polítics.

La Diputació, com a coordinadora territorial del Pacte de les Alcaldies pel Clima i l’Energia, té l’objectiu de fer arribar aquest pacte a les autoritats locals del seu territori per promoure l’adhesió, i també facilitar als signataris l’assistència tècnica, econòmica, administrativa i política necessària per a assolir els seus compromisos. En aquest sentit, crida l’atenció el gran increment d’alcaldies valencianes que s’han sumat a esta iniciativa des del 2015, quan hi havia solament 17 entitats locals inscrites, i que actualment són 222.

Aquest Pacte constitueix el principal moviment europeu en què participen les autoritats locals i regionals que han assumit el compromís voluntari de reduir les emissions de CO2 en un 40% abans de l’any 2030, amb el propòsit de millorar l’eficiència energètica, utilitzar fonts d’energia renovable als seus territoris i desenvolupar mesures per a adaptar-se a les conseqüències del canvi climàtic

La ruta d’aquestes sessions comarcals climàtiques, que ja ha visitat La Pobla de Vallbona, Utiel, Ayora, Xàtiva, Xiva, Massamagrell, Torrent, Paiporta i Sueca, continuarà durant el mes de setembre a Sagunt i Gandia.

La Diputació subvenciona la compra de vehicles elèctrics

L’àrea de Medi Ambient de la institució provincial, com a coordinadora territorial del Pacte de les Alcaldies pel Clima i l’Energia, ha llançat una nova línia d’ajudes per a que els ajuntaments valencians compren nous vehicles elèctrics i canvien els models de combustió de les seues flotes municipals. Així mateix, les noves subvencions també finançaran la instal·lació de punts de recàrrega als municipis. Les ajudes es podran sol·licitar a la web de la Diputació fins el proper dia 14 d’agost de forma telemàtica.

Aquest nou programa compta amb un pressupost de 750.000 euros ila quantitat màxima subvencionable per a cada municipi serà de 20.000 euros. Amb això, la Diputació pretén col·laborar en la reducció de les emissions de diòxid de carboni de les comarques de València, on el 31 % són produïdes pel sector del transport. El canvi d’un turisme o furgoneta lleugera de combustió per un model elèctric permet reduir un 43,6% les seues emissions.

Les bases d’aquestes ajudes han estat publicades al BOPV número 137 de 17 de juliol de 2018.