Les Trobades “D’Arrel”, que impulsa l’Àrea de Cultura de la Diputació de València, han estrenat una nova proposta en format documental on es recopilen les imatges de les distintes activitats lúdiques i espectacles que es celebraren a Sumacàrcer, amb la col·laboració de l’Ajuntament, durant l’última setmana de juny. L’audiovisual, a més, inclou un important recorregut per les riqueses naturals, patrimonials i folklòriques de Sumacàrcer i la Ribera Alta.
El diputat de Cultura, Xavier Rius, qui va assistir a la presentació del documental D’Arrel, emmarcat dins del programa “València és música” per a la promoció i projecció dels valors musicals valencians, va manifestar que “amb diverses actuacions, com ara els audiovisuals que acompanyen el programa, aspirem a construir una imatge fidel de la realitat que envolta tot l’ecosistema musical valencià, en totes les seues modalitats i disciplines”.
Xavier Rius ha afegit que “són milers els valencians i valencianes que dediquen bona part del seu temps a conrear l’afició a la música, bé de manera professional o amateur. Per tant, d’alguna manera, aquest programa és un tribut que els hi fem des de l’Àrea de Cultura de la Diputació per tal d’animar el panorama que els envolta i contribuir a la difusió del seu treball i de la cultura musical”.
El diputat de Cultura va rebre un obsequi per part de l’alcalde de Sumacàrcer, Txema Peláez, qui va agrair la col·laboració dels ajuntaments que s’han adherit al programa “D’Arrel”. Peláez va assenyalar que aquesta iniciativa constitueix “un programa fonamental per difondre la cultura tradicional valenciana i que, a més a més, volem deixar un testimoni d’aquestes celebracions on es mostra la diversitat de la cultura valenciana, que és la joia del nostre patrimoni. La riquesa cultural de les nostres comarques passa de generació en generació si fem pinya per què no es perda. Hem de promocionar-la perquè qualsevol ciutadà puga gaudir d’ella, conèixer-la, estudiar-la i viure-la, en definitiva”.
Sumacàrcer, protagonista del primer capítol “D’Arrel”
L’alcalde de Sumacàrcer, Txema Peláez, va assistir a la projecció del documental i var fer entrega d’un obsequi al diputat de Cultura, Xavier Rius, pel seu treball per cuidar i promocionar la cultura valenciana.
El regidor de Cultura i Festes, David Pons, valorà el programa “d’Arrel” que va tindre una resposta fabulosa per part de la gent del poble i va reunir més de dos-centes persones per al sopar de germanor que feren. Això s’ha plasmat al documental, igual que les altres activitats que formaren part de les jornades de música, balls i cançons.
També inclou un ampli ventall d’expressions arrelades en el patrimoni material i immaterial valencià, a la riquesa natural, patrimonial i cultural de Sumacàrcer vista des de diferents fusions i perspectives artístiques dirigida a diferents públics. El regidor va explicar que “les imatges parlen per si mateixes. Som un poble ple de vitalitat cultural, que ha sabut crear sinergies de convivència amb persones de totes les edats i de tots els pobles de la comarca, per què s’enriqueixen amb les nostres arrels i amb la diversitat de les noves generacions de Sumacàrcer”.
Montesa, Quartell i València, properes parades
Després de la seua estrena a Sumacàrcer, “D’Arrel” té previstes diferents parades durant les properes setmanes per les comarques de la Ribera Alta, la Costera, el Camp de Morvedre i l’Horta, amb la programació d’espectacles musicals, concerts, tallers infantils, trobades de balls regionals i correfocs. Montesa ho celebrarà els dies 28, 29 i 30 de setembre; Quartell, els 5, 6 i 7 d’octubre; i la ciutat de València, els dies 19, 20 i 21 d’octubre.