Les trobades de la Conferència Anual Internacional de l’Aliança del Clima 2018, que es celebren a Barcelona des de l’1 fins al 3 d’octubre, reuneix aquests dies un gran nombre de representants de governs locals, regionals i d’organitzacions civils que lluiten en contra de canvi climàtic. El diputat de Medi Ambient, Josep Bort, ha subratllat durant l’encontre la necessitat “d’avançar amb fermesa en els objectius del Pacte de les Alcaldies, que són comuns en la seua gran majoria amb els de l’Aliança pel Clima, perquè és imprescindible que transitem cap a un horitzó de desenvolupament sostenible i necessàriament descarbonitzat”.

El diputat ha assistit a aquestes jornades com a representant de la Diputació de València per reafirmar el compromís de la corporació provincial amb els objectius del Pacte de les Alcaldies pel Clima i l’Energia, col·lectiu que coopera amb les entitats organitzadores d’aquest encontre. Josep Bort ha recordat també que “en aquest camí, els municipis i les administracions regionals més properes a la ciutadania tenen un espai d’actuació que és clau per desenvolupar les polítiques de canvi de model necessàries i anar des de l’àmbit local fins al global”.

L’Assemblea General de la Conferència, a més, ha aprovat la Declaració de Barcelona, la qual també compta amb el recolzament de la Diputació de València. Aquesta declaració reafirma alguns dels compromisos ja assumits pels municipis que formen part de l’Aliança del Clima, i a més fa noves demandes tan a la Unió Europea com als governs nacionals per combatre el canvi climàtic i per a avançar la justícia climàtica.

Amb el lema “Connectant ciutats. Solucions locals per a desafiaments globals”, les ponències, seminaris i taules rodones participatives que inclou el programa d’aquestes jornades han facilitat la posada en comú de les distintes fórmules que s’apliquen arreu dels 26 països que formen part de l’Aliança pel Clima per fer de les ciutats espais més justs, sostenibles i resilients.

La Conferència Internacional de l’Aliança està organitzada per la Diputació de Barcelona i la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat en cooperació amb el Pacte de les Alcaldies. Aquest encontre, a més, forma part del ‘Cities & Regions Talanoa Dialogues’, un espai de diàleg per a ciutats i regions sobre polítiques multinivell al voltant del canvi climàtic que va nàixer a la Conferència sobre Canvi Climàtic de Bonn l’any 2017.