Els espais naturals de la Font del Perelló i el parc de Les Delícies de Rafelguaraf, a la Ribera Alta, han sigut rehabilitats i recuperats en un projecte de regeneració ambiental que s’ha realitzat amb fons del Programa d’Espais Degradats que desenvolupa l’àrea de Medi Ambient de la Diputació de València. El diputat de Medi Ambient, Josep Bort, ha visitat aquests dos espais acompanyat per l’alcaldessa del municipi, Rafaela Aliaga, per a conèixer els resultats finals del projecte.

El diputat Josep Bort ha explicat durant la visita que “aquests projectes, a banda de recuperar mediambientalment dos espais, també entronquem en la vessant antropològica del poble, perquè són dos zones típiques de trobada per als veïnes i veïnes que estan carregades d’història”. Josep Bort ha aprofitat també per a subratllar que “la voluntat de la Diputació és continuar treballant amb els ajuntament per posar en valor el patrimoni mediambiental i també cultural que tenim en tots els pobles de les comarques de València”.

L’alcaldessa de Rafelguaraf, Rafaela Aliaga, ha expressat la seua satisfacció amb el projecte i ha assenyalat també que “estem molt contents amb les ajudes que ens brinda la Diputació per a poder recuperar espais degradats com aquesta Font del Perelló, que és un lloc emblemàtic i històric per al municipi i es trobava en un estat d’abandonament i deteriorament molt significatiu”. L’alcaldessa Aliaga ha incidit que “amb aquesta actuació, hem recuperat la font però també un espai que és molt valorat per la gent del poble per la seua història”.

La rehabilitació de la Font del Perelló ha consistit en la reposició de la font de fundació desapareguda i la restauració i condicionament de la construcció annexa. Aquesta font va ser reformada per última vegada en 1956 i històricament ha constituït un punt d’encontre per al veïnatge de Rafelguaraf i d’altres municipis pròxims.

Al parc de Les Delícies, ubicat a la zona del Barranc de les Flors, s’han realitzat treballs per revertir la greu erosió del terreny provocada per l’escorrentia de canals pluvials. A més, les obres han inclòs el manteniment de la zona recreativa i de paellers.

Les obres en aquests paratges s’han realitzat amb una inversió total de 44.799 euros dins del Programa d’Espais Degradats de la corporació provincial. La Diputació ha destinat 38.079 euros, el 85% del cost del projecte, i el consistori de Rafelguaraf ha sufragat el 15% restant amb una partida de 6.719 euros.