l Museu de Prehistòria de València, dependent de l’àrea de Cultura de la Diputació, acollirà el dimecres 24 d’octubre, a les 19.00 hores, la conferència “Caps tallats. Violència i ritual al món ibèric septentrional”, a càrrec de Carme Rovira i Gabriel de Prado, comissaris de l’exposició i arqueòlegs del Museu d’Arqueologia de Catalunya – MAC.
L’any 2012, en el transcurs d’una excavació arqueològica al Puig de Sant Andreu (Ullastret, Girona) es va produir una de les troballes arqueològiques més importants realitzades a Catalunya en els darrers anys: dos caps humans travessats per claus, en un estat de conservació excepcional i restes de tres més.
No s’havien fet troballes de tanta entitat des de principis del segle XX, al poblat ibèric de Puig Castellar de Santa Coloma de Gramenet (Barcelona), un referent que va permetre identificar els cranis-trofeu dels quals ja n’havien parlat els autors clàssics com Posidoni d’Apamea o Diodor de Sicília quan descrivien els pobles celtes i els seus rituals guerrers.
La troballa d’aquesta mena d’evidències en els poblats ibers costaners del nord-est peninsular indica que la pràctica també estava estesa a l’altre cantó dels Pirineus, a partir del segle IV aC i que les col·leccions del Museu d’Arqueologia de Catalunya en són testimonis excepcionals.
El seu estudi està a càrrec d’un equip de recerca format per antropòlegs, arqueòlegs, restauradors i especialistes en altres disciplines analítiques. Proves com radiografies, escàners, dades antropològiques, genètiques, anàlisis bioquímiques, entre altres, han aportat importants novetats sobre una població antiga encara molt desconeguda.
La presentació dels resultats d’eixes proves en aquesta conferència comporta una reflexió sobre aquest ritual bèl·lic i la simbologia del poder vinculada al món iber septentrional.
Els conferenciants
Gabriel de Prado és arqueòleg, actualment responsable de la seu d’Ullastret del Museu d’Arqueologia de Catalunya. Des de l’any 1998 és membre de l’equip que dirigeix les intervencions arqueològiques i projectes de recerca desenvolupats en relació al conjunt protohistòric d’Ullastret (Baix Empordà).
Carme Rovira, arqueòloga especialista en arqueometria i en metalls antics, especialment els de contextos rituals, com ara armes-trofeu i conjunts funeraris. Ha centrat la seua activitat professional en les exposicions, en l’àmbit nacional i internacional. Actualment coordina les mostres del Museu d’Arqueologia de Catalunya des de la seua seu central a Barcelona.
Ambdós conferenciants, comissaris de l’exposició “Caps tallats. Símbols de poder”, són autors i editors de nombroses publicacions, tant de recerca com de divulgació, al voltant de la protohistòria mediterrània i la cultura ibèrica del nord-est peninsular. L’exposició es podrà visitar fins el mes de març de 2019.