El diputat de Cultura, Xavier Rius, acompanyat pel secretari autonòmic de Cultura, Albert Girona, i la vicepresidenta d’ICOM-España, Teresa Reyes, han sigut els encarregats d’inaugurar el II Encontre de Museologia, que en aquesta edició es durà a terme en el Centre Cultural La Beneficència, els dies 25, 26 i 27 d’octubre, baix el tema “Els habitants del museu”.

Xavier Rius ha volgut deixar clar “l’agraïment per part de la Diputació a l’ICOM per decidir realitzar aquestes jornades al Centre Cultural La Beneficència, que compta amb dos museus que són un referent en la ciutat: el Museu Valencià d’Etnologia i el Museu de Prehistòria de València”. La celebració d’aquest encontre “és una satisfacció i un reforç a les polítiques culturals dutes a terme per aquesta àrea”.

El diputat ha remarcat la importància d’encontres com aquest, on els i les professionals de la museologia parlen i debaten sobre el seu treball i els seus museus, perquè “un museu ha de ser un organisme viu, i si ho està, és gràcies als treballadors i treballadores”.

En la mateixa línia, Albert Girona, ha remarcat que “és molt important que els i les professionals de la museologia es preocupen per la professió i treballen per a millorar-la”. A més, ha afirmat que aquests dies “serviran per a molt”.

Per la seua banda, Teresa Reyes, vicepresidenta d’ICOM-España ha destacat la professionalitat de totes les persones que participen en el II Encontre de Museologia. Segons Reyes, “aquestes jornades contribuiran a conéixer millor la nostra professió i, gràcies a açò, aconseguir arribar millor al nostre públic, així com comunicar d’una manera efectiva les nostres col·leccions”.

Sota el títol “Els habitants dels museus”, l’encontre abordarà, des de la metàfora de l’habitant, el paper que els diferents col·lectius representen en la gestió dels espais museístics actuals: aquells a qui es dirigeixen les actuacions; aquells sobre els qui es construeixen els discursos museogràfics; o les col·leccions i la seua gestió. Tot un ventall de perspectives que influeixen en el discurs dels museus i que es prenen en consideració per a fer d’aquestes institucions uns espais més oberts i participatius.