Les subvencions estatals per a formació, autoocupació, ocupació col·lectiva i contractació de persones joves han servit de punt de partida per a la trobada que ha tingut lloc en les instal·lacions de Divalterra, i que ha reunit a 30 tècnics municipals en desenvolupament local. A aquesta jornada de treball han assistit representants de deu mancomunitats i de les localitats de Bunyol, Aiora, Guadassuar, Vilanova de Castelló, Xeraco, Albaida i Alfara del Patriarca.
Concretament, tècnics de l’empresa pública de la Diputació de València han explicat les claus de les ajudes del Reial decret 1234/18, que formen part del Programa Operatiu de l’Ocupació Juvenil (POEJ), i que estan destinades a municipis menors de 5.000 habitants; o fins a 10.000 si la localitat ha patit una pèrdua d’habitants en els últims deu anys.
Els beneficiaris potencials d’aquestes ajudes són 196 municipis de la província, així com les mancomunitats en les quals s’integren; el que equival a una població de 329.315 habitants, dels quals quasi 50.000 tenen entre 15 i 29 anys.
Assessorament als ADLs
Des de la Diputació de València i a través de la seua empresa pública Divalterra, s’oferirà col·laboració tècnica a les entitats sol·licitants en tots els tràmits necessaris per a l’engegada dels projectes per a acollir-se a aquestes ajudes. Així, els municipis de menys de 5.000 habitants han de canalitzar les seues sol·licituds a través d’entitats supramunicipals com és el cas de les mancomunitats o la pròpia Diputació, que sí que estan entre els potencials sol·licitants de les ajudes.
En aquest sentit, Divalterra posa també a la disposició dels agents de desenvolupament local, a través de la Plataforma d’Anàlisi del Portal de la Xarxa ADL www.divaladl.es una sèrie d’indicadors estadístics que són de gran utilitat per a l’anàlisi i plantejament de projectes per a aquesta convocatòria d’ajudes.
D’aquesta manera, en el marc dels serveis que Divalterra ofereix a les 156 entitats locals i supramunicipals adherides a la xarxa d’ADL, es permet al personal tècnic en desenvolupament local generar documents personalitzats en funció del seu municipi o comarca i l’aspecte objecte d’anàlisi, i comparar sèries temporals dels indicadors disponibles, presentant la informació de manera visual i interactiva.
Al costat dels serveis de la Xarxa ADL la Diputació ofereix als municipis la possibilitat d’integrar-se en la Xarxa Talent Jove que es presentarà matí en la corporació provincial, i una sèrie d’accions formatives en matèria de projectes europeus distribuïdes en el territori.
80 milions d’euros per a la promoció de l’ocupació jove
Les subvencions que arreplega el Programa Operatiu de l’Ocupació Juvenil (POEJ) ascendeixen a 80 milions d’euros a nivell estatal, i estan destinades a joves majors de 16 anys i menors de 30 en situació de desocupació i no integrades en sistemes educatius i formatius, registrades en el fitxer del Sistema Nacional de Garantia Juvenil.
L’objectiu del Programa Operatiu d’Ocupació Juvenil és potenciar la empleabilidad millorant la formació en matèria de creació d’empreses, els nivells de emprendimiento juvenil, i la contractació dels destinataris mitjançant incentius econòmics a les empreses que els contracten. Els sectors amb major potencial d’ocupació jove són, entre uns altres, els relacionats amb l’economia verda, TIC, recerca, assistència sanitària, la indústria energètica, agricultura, turisme marítim i costaner, recursos minerals marins i biotecnologia blava.